Kaller industrien uetisk
Helse- og omsorgsminister Bent Høie og leder av Beslutningsforum Lars Vorland, mener legemiddelindustrien tar alt for høye priser.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Vi ser at industrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Man venter å få tilbakebetalt investeringer som er gjort i utvikling av legemidler, på ekstremt kort tid og med ekstremt høy fortjeneste. Dette mener jeg er uetisk, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i torsdagens utgave av Dagens Næringsliv.
Høie sier samtidig at han forventer at industrien tar på alvor det samfunnsansvaret den har og opererer med priser og vilkår som er akseptable.
1000 ganger så høye priser
Også leder av Beslutningsforum og leder av Helse nord RHF, Lars Vorland, uttrykker sin bekymring over de høye prisene på legemidler til avisen.
I 2016 er det godkjent medisiner som til sammen betyr en reell kostnadsvekst på 300-350 millioner kroner for sykehusene, ifølge anslag fra Beslutningsforum for nye metoder.
Vorland opplyser om at amerikansk helsepersonell har beregnet at prisene fra legemiddelindustrien er omtrent 1000 ganger så høye som produksjonskostnadene for enkelte medisiner. I følge Vorland kan en kur av ny kreftmedisin koste cirka 200 dollar å produsere, mens prisen industrien tar er 200.000 dollar.
– Det er for meg helt ubegripelig at de må ta så høye priser. Med så mange kreftpasienter som det er i verden, må det være veldig fort gjort å tjene inn kostnader for forskning, sier Vorland til DN.
–Vil sette et kjeltringsstempel
Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, reagerer på Høie og Vorlands kritikk.
– De vil sette et kjeltringstempel på en bransje som driver profesjonelt og kommersielt og er avhengig av å være på børs, sier hun.
Bekkemellem forsvarer høye legemiddelpriser med omfattende og langvarig forskning og utvikling, kort patenttid og derpå fallende priser. Hun påpeker at prisene også må dekke inn all den forskningen som ikke leder frem til et produkt.
Hun vil ikke gå god for at prisen er 1000 ganger produksjonskostnadene for enkelte medisiner, slik Vorland mener.
– Landskapet er komplisert. Det må også tas med i betraktningen at selskapene har et stort antall utviklingsløp på nye medisiner som aldri blir noe av, sier Bekkemellem til avisen.