Danmark fastholder Spinraza-nei
Fredag skal det dyre legemiddelet opp til ny vurdering i norske Beslutningsforum.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
I likhet med Norge har også Danmark tidligere avvist det dyre legemidlet nusinersen (Spinraza) til behandling av pasienter med spinal muskelatrofi (SMA). Tirsdag vurderte det danske prioriteringsrådet Medicinrådet saken på nytt etter at legemiddelselskapet Biogen hadde tilbudt en ny pris.
Nok en gang ble svaret nei.
– Vi fastholder vår beslutning om ikke å anbefale nusinersen som mulig standardbehandling til pasienter med 5q speinal muskelatrofi. Søker har gitt en ny pris, men ikke nye data. Prisen er fortsatt for høy i forhold til effekten som søker kan dokumentere, og derfor fastholder vi vår anbefaling, uttaler møteleder Jørgen Schøler Kristensen til Medicinrådets nettsider.
Forhandlinger pågår i Norge
Medicinrådet oppfordrer samtidig legemiddelselskapet om å gjennomføre flere studier på barn under to år med SMA type II og III.
Medicinrådet har gjort et unntak for en mindre gruppe pasienter som kan få tilgang til medisinen, blant annet presymptomatiske spedbarn og utvalgte pasienter med SMA type I.
Fredag denne uken samles de fire direktørene i de regionale helseforetakene til nytt møte i Beslutningsforum, og da står Spinraza igjen på sakslisten.
– Sykehusinnkjøp forhandler fortsatt, også denne uka, med sikte på en endelig løsning. Saken på fredag er en vurdering i forbindelse med forhandlingene som pågår, sier Lars Vorland, leder av Beslutningsforum for nye metoder.
Vurderer svensk modell
Han bekrefter at én av løsningene som vurderes er den svenske modellen der barn med SMA under visse vilkår og under streng kontroll, kan få legemiddelet.
– Per nå ser det ikke ut til at Beslutningsforum i møtet 2. februar har et endelig forslag til løsning å ta stilling til. Så snart det kommer, vil vi vurdere ekstraordinært møte i Beslutningsforum, sier Vorland.
Les også: Vurderer karenstid på pristilbud fra industrien
Ut fra listeprisen er kostnaden for Spinraza nær én million kroner per dose, og det er ikke kjent hvilken rabatt legemiddelselskapet tilbyr. Det første året trenger barna seks behandlinger, og resten av livet settes tre sprøyter i året. Uten rabatt ville behandlingen til sammen kostet Norge 200 millioner kroner årlig etter fem år, ifølge analyser fra Statens legemiddelverk.
Norske og danske myndigheter har ønsket å gjennomføre felles forhandlinger om legemiddelet, men dette har legemiddelselskapet nektet. Forrige uke offentliggjorde Biogen sitt årsregnskap som viser at de i fjor omsatte nusinersen for 884 millioner amerikanske dollar på verdensbasis, som tilsvarer rundt 6,8 milliarder kroner. Omsetningsveksten for selskapet på syv prosent er drevet av Spinraza-lanseringen, opplyser selskapet.