Kutter prisen på tuberkulose-medisin
Tuberkulosemedisin er nå blitt billigere. Leger uten grenser oppfordrer myndigheter verden over til å ta medisinen i bruk, i kampen mot tuberkulose-pandemien.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Tuberkulose er en livstruende infeksjon som først og fremst angriper lungene. Sykdommen en av de vanligste dødsårsakene på verdensbasis, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
Legemiddelselskapet Johnson & Johnson har nå, etter press fra folket, valgt å senke prisen på tuberkulosemedisinen bedaquiline.
– Dette er svært gode nyheter for pasienter med multiresistent tuberkulose. Vi håper fremdeles at prisen vil bli enda lavere, men det er positivt at legemiddelselskapet endelig har valgt å høre etter, sier lege og president i Leger uten grenser i Norge, Karine Nordstrand i en pressemelding.
Hun sier at altfor mange pasienter i dag behandles med smertefulle injeksjoner.
– Den behandlingen er mindre effektiv, og kan gi livsvarige bivirkninger.
Nå har prisen for en full behandling blitt redusert med 32 prosent, og koster dermed rundt 1,5 dollar per dag. Nordstrand mener det er avgjørende at myndigheter verden over nå gjør sitt for at medisinen skal bli tilgjengelig for pasientene fortest mulig.
– Nå som verden også er rammet av en annen pandemi er det desto viktigere. Ikke bare fordi den gamle behandlingen fungerer dårligere og har flere bivirkninger, men også fordi den krever daglige sykehusbesøk. Det kan øke risikoen for koronasmitte blant pasienter som allerede lider av lungesykdom, sier Nordstrand.
La press på produsenten
Til sammen har 120.700 mennesker engasjert seg gjennom underskriftskampanjer for å presse Johnson & Johnson til å sette ned prisen.
Leger uten grenser har lenge kritisert legemiddelselskapet for å sette for høy pris på medisinen, som har vist seg å være effektiv for flesteparten av de som utvikler resistens. I 2018 utviklet nesten en halv million mennesker multiresistent tuberkulose.
Siden medisinen ble utviklet i 2012 har kun 28.700 pasienter blitt behandlet med bedaquiline frem til slutten av 2018. Dette på tross av at medisinen har blitt forsket frem og utviklet ved hjelp av offentlige midler, og at Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2018 anbefalte at medisinen burde erstatte de smertefulle injeksjonsmedisinene.