NØDVENDIGE LEGEMIDLER: Det er viktig å redusere stigma rundt bruk av psykofarmaka ved å informere om deres nødvendige rolle i behandling av psykiske lidelser, skriver Lars Lien.

Antidepressiva: Det er essensielt å skille mellom avhengighet og abstinenssymptomer

Psykoterapi kan også ha skadelige konsekvenser og være svært avhengighetsskapende i henhold til definisjonen til Hillestad og Vormdal.

Publisert

Tilsvar til Hillestad og Vormdal sitt debattinnlegg i Dagens medisin den 10 juli 2024 med tittelen Avhengighet ved antidepressiva er et betydelig problem.

Debatt og kritisk blikk på det vi gir av behandling i psykiatrien er nødvendig og viktig. Det er likevel avgjørende å ikke bruke ord som skremmer mennesker fra å bruke effektiv behandling, og mange mennesker har stor nytte av antidepressiva. Antidepressiva bidrar ofte til at mennesker fungerer i jobb eller studier og tar seg av sine barn og øvrige familie. De unngår betydelig lidelse som medfører psykisk så vel som somatisk slitasje og smerte og funksjonsfall, – og i ytterste konsekvens suicid.

Slik Hillestad og Vormdal bruker ordet avhengighet så vil også de som stod på narrepiller oppleve avhengighet

Medisiner som virker har bivirkninger

Det stemmer at antidepressiva har bivirkninger, som alle medisiner som virker, og at en del mennesker opplever ubehag ved seponering med stor variasjon i hvor lenge dette varer. En kompetent kliniker kan imidlertid lindre noe av seponeringsvanskene og trygt gi pasienten informasjon om hva som skjer, og at det ikke er farlig, slik at pasienten holder det ut. Vi har respekt for at noen ikke vil ha medisin, men vi plikter å informere om at det finnes medisin og at den virker. Og så informerer vi om bivirkninger, forløp i tid, og hvordan nedtrapping og seponering må skje i samråd med lege. 

Antidepressiva er ikke narkotiske eller stemningsløftende på en måte som typisk fører til avhengighet. Avhengighet innebærer en sterk trang til kontinuerlig bruk av et stoff på grunn av dets psykoaktive effekter, samt en fysiologisk tilpasning som fører til toleranse og abstinenssymptomer. Abstinenssymptomer ved seponering av SSRIer reflekterer ikke en slik avhengighet, men snarere en fysiologisk tilpasning til medikasjonen. Slik Hillestad og Vormdal bruker ordet avhengighet så vil også de som stod på narrepiller oppleve avhengighet siden de fikk samme symptomer ved seponering som de som fikk aktiv substans.

Det er avgjørende at vi som helsepersonell klarlegger denne forskjellen for våre pasienter og offentligheten. Målet med å bruke antidepressiva er å gi en stabilisering av stemningslidelser og forbedre livskvaliteten, ikke å skape en ny avhengighet. Den potensielle risikoen for abstinenssymptomer kan minimeres gjennom nøye overvåket, gradvis nedtrapping av medisinen i samråd med en helseprofesjonell.

Misforståelser rundt begrepet avhengighet

En sammenlignbar situasjon finner vi i behandlingen av hyperkolesterolemi med statiner. Når pasienter slutter med statiner uten å gjøre endringer i livsstil eller andre tiltak, vil deres kolesterolnivåer sannsynligvis stige igjen, noe som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette er ikke et tegn på avhengighet av statiner, men heller en manifestasjon av at den underliggende tilstanden fortsatt eksisterer og krever behandling.

På samme måte kan symptomer på den underliggende psykiske lidelsen vende tilbake eller forverres når en pasient slutter med SSRIer, særlig hvis det gjøres brått og uten medisinsk tilsyn. Dette bør ikke feiltolkes som avhengighet, men som en indikasjon på at de opprinnelige psykiske ubalansene fortsatt trenger behandling. Mens innlegget til Hillestad og Vormdal tar opp viktige bekymringer knyttet til bruk av antidepressiva, spesielt SSRI, er det nødvendig å klargjøre noen misforståelser rundt begrepet avhengighet og den medisinske bruken av disse stoffene.

Det er essensielt å skille mellom avhengighet og abstinenssymptomer. Avhengighet innebærer en tvangsmessig bruk av et stoff, med utvikling av toleranse og alvorlige abstinenssymptomer ved seponering. SSRIer forårsaker vanligvis ikke slik avhengighet.

Viktig med helhetlig tilnærming

Farmakologisk behandling bør sees som en del av en helhetlig behandlingsplan som også inkluderer psykoterapi, livsstilsendringer og sosial støtte. En helhetlig tilnærming sikrer at pasienter får nødvendig støtte og behandling, ikke bare medikamentell behandling.

Det er viktig å redusere stigma rundt bruk av psykofarmaka ved å informere om deres nødvendige rolle i behandling av psykiske lidelser. Bruken av SSRI bør normaliseres på lik linje med bruken av medisiner for andre kroniske tilstander. Evidensbasert medisin og anbefalinger fra psykiatriske og medisinske foreninger støtter at SSRIer ikke er avhengighetsskapende i samme forstand som narkotiske stoffer.

Avslutningsvis er det avgjørende at vi som helsepersonell formidler en korrekt forståelse av hvordan medisiner som SSRIer fungerer og deres rolle i behandling av psykiske lidelser. Dette vil hjelpe til å unngå unødvendig stigma og sikre at pasienter får den behandlingen de trenger for å forbedre og stabilisere sin livskvalitet. Psykoterapi kan også ha skadelige konsekvenser og være svært avhengighetsskapende i henhold til definisjonen til Hillestad og Vormdal.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS