Biotilsvarende selger mer enn originalmedisinen
Anbudsvinneren på TNF-hemmere, det biotilsvarende legemiddelet Remsima, solgte mer i mars måned enn originallegemiddelet Remicade.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
I januar i år vant Orion Pharma LIS-anbudet på TNF-hemmere med enn rabatt på 69 prosent for sitt legemiddel Remsima, som er det biotilsvarende legemiddelet til MSD sitt originallegemiddel infliksimab (Remicade).
Revma-legemiddel
Det har allerede gitt store endringer i totalsalget av de to legemidlene. For mars måned utgjorde salget av Remsima 51 prosent, mens originalmedisinen Remicades andel var 49 prosent, ifølge Farmastat.
I mars i fjor var markedsandelen til Remsima 13 prosent og økte til 33 prosent i desember.
Ifølge Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), har Remsima nå en LIS-pris som ligger 72 prosent under maksprisen for Remicade.
De to legemidlene brukes blant annet til behandling av revmatoid artritt (leddgikt) og til alvorlige tarmsykdommer som Crohns sykdom.
Bytter medisin
Ifølge LIS-leder Torfinn Aanes skyldes størstedelen av endringene i bruk bytte fra originalpreparatet til biotilsvarende – selv om mange nye pasienter nå begynner på det biotilsvarende Remsima.
– Så mange nye pasienter kan det ikke være på så kort tid, og forbruket av Remicade går tilsvarende ned, så her har mange pasienter byttet over til biotilsvarende. Dette har skjedd fort, og vi merker stor interesse fra utlandet om det som nå skjer i Norge, sier administrativ leder Torfinn Aanes i LIS til Dagens Medisin.
Mer enn seksdoblet
Han viser til at salget det i mars måned i år ble solgt 5269 hetteglass av Remicade og 5537 hetteglass av Remsima.
Hittil i år har det biotilsvarende legemiddelet solgt nær 6,5 ganger mer, målt i pakker med ett hetteglass, enn på samme tid i fjor.
Til sammenligning har salget av Remicade gått ned med henholdsvis 23 prosent for pakker med tre hetteglass og ned med 45 prosent for pakninger med tre hetteglass.
Raskere enn forventet
Elling Berg, salgsdirektør Skandinavia i Orion Pharma, sier det ikke alltid er lett å beregne hvor stor effekt av rabatt vil bli.
– Vi hadde forventet store utslag med såpass stor rabatt, men kanskje har utslaget kommet noe raskere enn vi hadde regnet med, sier Elling Berg, salgsdirektør Skandinavia i Orion Pharma.
"Et paradoks"
Direktør for sykehusavdeling i MSD, Tommy Juhl Nielsen, sier at selskapet var forberedt på konkurranse mellom firmaene som har biotilsvarende, men at de ikke hadde regnet med at så mange sykehus ville bytte før man kjenner resultatene fra byttestudien.
– Det er et paradoks at staten har finansiert den store byttestudien, som skal gi svar på om det er trygt å bytte. Det siste året har vi fått mer erfaring på bruk av Remsima på nye pasienter, men det foreligger ikke mer vitenskapelig kunnskap i dag enn i fjor om det trygt å bytte. En del sykehus synes ikke det er verdt å vente på resultatene av studien, noe vi mener er galt, sier Tommy Juhl Nielsen til Dagens Medisin.
Høyere rabatt enn fjoråret
– Hvorfor ga dere ikke høyere rabatt i årets LIS-anbud?
– Vi ga nesten 50 prosent mer enn i fjor, men det er klart en forskjell på det og på 69 prosent. Vi har vurdert at rabatten vår er betydelig inntil vi har etablert kunnskap for at det er trygt å bytte, og vi trodde det skulle være tilstrekkelig. Men det viser seg altså at flere sykehus bytter eller planlegger å bytte, svarer Juhl Nielsen.
Oppfølging
I tillegg til at en økende andel nye pasienter starter med Remsima og at en del bytter fra Remicade til Remsima, mener han det også er en annen forklaring på Remsimas store markedsandel.
– Det er nok også en del nye pasienter som ellers ville fått andre TNF-hemmere enn Remicade som nå begynner med Remsima.
– Men sykehusene er jo i sin fulle rett til å bytte, byttestudien til tross?
– Ja, men jeg synes det er synd at prisen blir det avgjørende mens studien fortsatt rekrutterer pasienter og at man ikke kjenner resultatene. Oppfordringen fra en del professorer på LIS-møtet i januar var at hvis sykehus ønsker systematisk bytte før resultatene fra byttestudien foreligger, må de sikre at pasientene følges opp på en vitenskapelig god måte, sier Tommy Juhl Nielsen.