Transportproblemer
DET NORSKE HELSENETTET er det nærmeste vi kommer en motorvei i helsesektoren, men en artikkel i denne utgaven av Dagens Medisin viser at det tidvis kan være problematisk få transportert journalopplysninger fra en ekstern server til allmennlegen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fastlege Arne Enge finner seg ikke i å måtte vente flere timer på vital pasientinformasjon, noe som kan være kritisk i en akuttsituasjon. Det er ikke rart at Statens helsetilsyn tar saken alvorlig, men det undrer oss at tilsynet brukte over ett år på å behandle en så alvorlig bekymringsmelding.
RASKERE I AVTREKKEREN er daglig leder Håkon Grimstad i Norsk Helsenett SF, som ærlig innrømmer at han personlig er usikker på om han ville ha stolt på en fjerndriftet serverløsning alene. Dette til tross for at det statlige foretaket han leder, har som oppgave å sørge for at dataopplysningene over dette nettet skal være tilgjengelige for brukerne.
Det er først etter at Dagens Medisin tar opp dette spørsmålet, at Norsk Helsenett anbefaler norske leger som bruker en av deres tjenesteleverandører, om å skaffe seg en lokal sikkerhetskopi. Dette virker som et underlig råd til dem som benytter en online-tjeneste.
EN ALTERNATIV FORBINDELSE er en annen oppskrift fra Helsenettets daglige leder til dem som ønsker å sikre seg ett hundre prosent mot at informasjon som sendes via deres system, ikke kommer frem til mottakeren.
Sykehusene har forstått dette og sikret seg en ekstra forbindelse, men det er ikke like åpenbart at de ansvarlige for de 160 legekontorene som er tilknyttet Profdoc-Online, burde ha skjønt dette. Legene trodde de fikk tilgang til tjenester som sikrer at de får tak i pasientopplysningene når de trenger dem.
DET MED LITEN SKRIFT blir ikke alltid lest like nøye - er det her problemet ligger? I dag understrekes det fra både Norsk Helsenett og CompuGroup Medical, som leverer Profdoc-Online, at de ikke kan garantere at informasjonen alltid er tilgjengelig når legene trenger den.
Oppetidsaspektet blir ifølge Profdoc-leverandøren enda mer kritisk med innføring av e-resept, interaktiv dialog med sykehusene og stadig mer onlinekommunikasjon. Daglig leder Øyvind Ødegård i CompuGroup Medical er likevel optimist og tror det er mulig å finne en teknisk løsning for de tilfellene at Helsenettet er nede.
DEPARTEMENTET VIL HA OVERSIKT. Statens helsetilsyn adresserer transportproblemene i Helsenettet til eieren Helse- og omsorgsdepartementet, som gjennom statssekretær Randi Mathisen mener det er viktig å få oversikt over legekontorenes bruk av leverandører som drifter elektroniske pasientjournaler.
Allmennlegeforeningens leder Trond Egil Hansen går flere skritt lengre - og tar til orde for at staten bør ta et større direkteansvar for det elektroniske kommunikasjonssystemet for helsesektoren. Han sammenligner dagens e-spleiselag med en situasjon der hver enkelt innbygger skulle bygge to meter vei hver.
Da er det ikke rart at det av og til oppstår transportproblemer.
Leder, Dagens Medisin 04/2011