BALANSE: Målet er at nytt regelverk skal sikre en balanse mellom innovasjon og utvikling og stabilitet for sivilsamfunnets bidrag i arbeidet, skriver Ellen Margrethe Carlsen. Foto: Helsedirektoratet

Langsiktighet og samarbeid fortsatt sentralt i arbeidet for seksuell helse

Arbeidet for seksuell helse er et prioritert område for Helsedirektoratet. Langsiktig samarbeid med sivile aktører er viktig for lykkes med å nå ut til alle - særlig i arbeid rettet mot sårbare grupper.

Publisert Sist oppdatert

HivNorge, Aksept v/ Kirkens bymisjon og Helseutvalget kommenterer i Dagens Medisin 12. august Helsedirektoratets forslag til nytt sammenslått regelverk for tverrsektorielt arbeid med seksuell helse.

På høring – innspill viktig

Forslag til nytt, sammenslått tilskuddsregelverk for seksuell helse er nå på høring, for å få innspill og tilbakemeldinger fra organisasjoner og sivilsamfunn som berøres av foreslåtte endringer. Høringsinnspillene vil være viktige for å sikre at vi får et gjennomarbeidet og godt tilskuddsregelverk som ivaretar helheten i feltet for seksuell helse.

Vi ser samtidig at vårt forslag om at midler ikke kan gå til "ren drift av stiftelser og organisasjoner" kan forstås som at etablerte aktører ikke vil kunne få midler til videre drift.

Helsedirektoratet har i sitt forslag foreslått å slå sammen to tilskuddsordninger som ligger på samme budsjettpost i statsbudsjettet, med én felles tilskuddspott. Forslaget følger opp tekst i statsbudsjettet for 2024, om at Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å slå sammen de to tilskuddsordningene fra budsjettet for 2025.

Fra 2017 har det nasjonale arbeidet innen seksuell helse vært samlet i én, felles strategi. Målet har vært å legge til rette for en helhetlig innsats for å styrke hele befolkningens seksuelle helse. En sammenslåing av de to tilskuddsordningene som følger opp strategien er nødvendig og hensiktsmessig for å sikre helhet i det videre arbeidet. Vi er glade for at organisasjonene i prinsippet støtter en sammenslåing av de to regelverkene.

Organisasjonene har en nøkkelrolle i arbeidet

Organisasjonene har rett i at det offentlige er avhengig av sivile aktører, særlig i arbeid rettet mot grupper som helsetjenestene av ulike grunner ikke lykkes med å nå ut til. Norge har lyktes godt med å håndtere hiv-epidemien, blant annet fordi vi har jobbet tett sammen på tvers av statsforvaltning, helsetjenester og organisasjoner som HivNorge, Kirkens bymisjon og Helseutvalget. Sivilsamfunnsaktørene utfordrer både politikk og statsforvaltning, slik at vi får flere verktøy, som for eksempel PREP.

Gjennom likepersonsarbeid og lavterskeltilbud sikrer organisasjonene at mennesker som lever med hiv får verdifull støtte, og bidrar til at flere av gruppene som helsetjenestene ikke lykkes med å nå, kommer i kontakt med test og behandling. Organisasjonene er også sentrale i å oppdage samfunnstrender og bidra til å nå ut med informasjon og andre tiltak. Mpox utbruddet i 2022 viste hvor avgjørende dette samarbeidet er, for å nå ut til målgruppene med informasjon raskt og effektivt.

Arbeidet med hiv videreføres

Forslag til nytt tilskuddsregelverk skal støtte opp om å forebygge og redusere forekomst av seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv. I delmålene foreslås det at tilskuddsordningen skal bidra til at sårbare grupper har likeverdige muligheter til god seksuell helse. Forslaget til tilskuddsregelverk vektlegger erfaring og kompetanse hos søker når man skal vurdere hvem som kan få tilskudd. Dette sikrer at sivilsamfunnaktører som over tid har jobbet godt for målgruppene stiller sterkt, også når det er konkurranse om midlene.

Vi ser samtidig at vårt forslag om at midler ikke kan gå til "ren drift av stiftelser og organisasjoner" kan forstås som at etablerte aktører ikke vil kunne få midler til videre drift. Målet er at nytt regelverk skal sikre en balanse mellom innovasjon og utvikling og stabilitet for sivilsamfunnets bidrag i arbeidet. Innspillene fra de ulike organisasjonene på feltet vil stå sentralt når et endelig utkast til regelverk skal utarbeides. I siste instans er det Helse- og omsorgsdepartementet som godkjenner endelig regelverk før det trer i kraft.

Vi se frem til høringsinnspill fra organisasjonene, og til videre samarbeid for å sikre en styrket, tverrsektoriell innsats for god seksuell helse i befolkningen.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS