Kvitter seg med feil influensadiagnose
I løpet av ett kvarter viser testen om pasienten har influensa. – Et stort fremskritt, hevder allmennlege Aage Bjertnæs.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
– Før tok det fem uker å få svar på en influensatest. Nå tar det 15 minutter. Spesialist i allmennmedisin og arbeidsmedisin, Aage Bjertnæs ved Risvollan legesenter i Trondheim, kan se influensasesongen lyst i møte. Han har skaffet seg en hurtigtest som i løpet av få minutter gir svar på om pasienten som svimer foran ham, har influensa eller bare er forkjølet.
Opp i nesen
Bjertnæs var i fjor en av to fastleger i Norge som prøvde ut testen. En bomullspinne føres inn i neseboret på pasienten og deretter i et reagensglass med medium. I løpet av kvarteret er prøven klar til avlesing – ved at en teststrimmel viser negativt eller positivt resultat.
Svaret viser også om det er snakk om virus type A eller B, eller begge. Bjertnæs testet 40 personer og fikk positivt resultat i test nummer 32 og 33, begge influensa type A. Det vil si at legekontoret ble oppsøkt av minst 38 personer til som mente de hadde influensa, men som ikke hadde det.
– Testen er veldig nyttig for oss. Etter å ha vært kliniker i 33 år, setter jeg stor pris på et verktøy som kan si når influensaen kommer til byen, sier legen.
Barn feildiagnostiseres
En tysk pilotstudie som ble iverksatt av produsenten, viste at 48 prosent av 854 barn som ble testet, hadde influensavirus. Før de ble testet, diagnostiserte legene bare halvparten av de 48 prosentene til å være influensasyke.
Hvert år blir mange feildiagnostisert. Spesielt gjelder dette barn som, i motsetning til voksne, kan ha atypiske symptomer. Det kan derfor være en vanskelig klinisk øvelse å fastslå om barna har influensa, blant annet fordi de ikke kan gjøre rede på hvor i kroppen plagene er.
– Mange barn kommer inn med ørebetennelse, men har egentlig influensa, sier allmennlegen. I stedet for antivirale midler gis de da antibiotika.
– Leger må bli flinkere til å diagnostisere sesonginfluensa slik at de som trenger behandling, får den i rett tid, påpeker Bjertnæs.
Vaksineanbefaling
Ifølge Folkehelseinstituttet kan behandling med de antivirale midlene zanamivir og oseltamivir, forkorte sykdomsforløpet med fra en dag til to og en halv dag. Behandlingen virker bare hvis den starter senest to døgn etter at de første symptomene oppstår, og dersom det er type A-virus.
Oseltamivir er også godkjent som forebyggende behandling.
Folkehelseinstituttet råder risikopersoner å vaksinere seg mot influensa: Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt dem med nedsatt lungekapasitet, voksne og barn med kroniske hjerte- og karsykdommer, voksne og barn med sykdommer som reduserer motstanden mot infeksjoner – eksempelvis hiv – beboere på alders- og sykehjem og personer over 65 år.
Vil ikke vaksineres
– Vi ringer opp alle våre pasienter, som tidligere er vaksinert eller er i risikogruppen. I år dreier det seg om 970 personer, sier Bjertnæs.
Til tross for disse tilakene blir ikke alle legesenterets risikopasienter vaksinert. – Vi får bare vaksinert 65 prosent av risikogruppen, sier han.
Noen opplyser at de ikke vil vaksineres fordi de opplevde å bli syke ved forrige vaksinering.
– Vaksinen kan påføre en infeksjonslignende sykdom, som sterk forkjølelse, dersom pasienten i utgangspunktet er syk. Derfor må pasientene være helt friske når de vaksineres, påpeker Bjertnæs.
Også samtlige ansatte ved legekontoret vaksineres.
– Alle helsearbeidere burde være vaksinert, ikke primært for å hindre å bli smittet, men for å hindre å smitte andre, sier Bjertnæs.
Han viser til at det i Australia og New Zealand er påbudt for helsearbeidere å vaksinere seg.
Ingen refusjon
En test koster 88 kroner uten moms, og et kit med 20 tester koster 1760 kroner uten moms. Men legene får ikke refusjon for å gjøre testen. – Et slikt allmennyttig tiltak burde ha gitt refusjon, mener Bjertnæs.
– Vi har så langt ikke fremmet krav om refusjon for denne typen hurtigtester, men Legeforeningen er i dialog med relevante fagmiljøer om vi bør forhandle frem takster for ulike hurtigtester, sier leder av Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen.
Ved Risvollan legesenter vil de nå teste pasienter med symptomer inntil de finner fire-fem positive. – Da vet vi at influensaen har kommet til byen og kan behandle pasienter som har influensasymptomer.
Interessekonflikt? Aage Bjertnæs opplyser at han ikke har noen tilknytning til produsenten av testen, Orion Dianostica. Gjennom Roche, produsenten av oseltamivir, har han fått prøve ut testen. Roche betalte også reise og opphold for Bjertnæs under en internasjonal influensakongress i Madrid i høst, men han har ikke fått noen form for økonomisk godtgjørelse fra selskapet.
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 25/07