Reisevaksine hos fastlegen
Alltid oppdatert anbefaling for reisevaksine kan bli en realitet på fastlegekontoret. Men da må man ha internettforbindelse.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
KUNNSKAPSTIPSET: I samarbeid med Helsebiblioteket presenterer Dagens Medisin en artikkelserie om ny kunnskap og praktiske grep for å skaffe oppdaterte råd og tips på nett.
Et ungt par skal til Vietnam på ferie og trenger reisevaksine. Fastlegen finner frem «Reisemedisinsk håndbok», og håper det ikke har kommet nye anbefalinger siden boken kom ut for nesten ett år siden. Finnes det en bedre mulighet som gir raske og oppdaterte svar på anbefalt vaksine?
Riktig vaksine
Med stadig flere reisende nordmenn som kommer hjem med et økende antall sykdommer, er det viktig for fastlegekontoret å velge riktig vaksine.
Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo hevder at jo dårligere kunnskap vaksinasjonsstedene har, desto flere vaksiner gir de.
Kunnskapen, eller mangelen på den, er viktig - ikke bare for helsen til pasienten, men også for utgiftene de må betale for vaksinasjonen.
Oppdatert?
Det kan være krevende å lete etter riktige anbefalinger for vaksine. Med en papirutgave av en håndbok på legekontoret vil mange føle seg usikre på om anbefalingene er oppdatert. Kanskje er det også en stund siden man sist kjøpte en utgave.
Så hva gjør man med en ett år gammel utgave av Reisemedisinsk håndbok, og ingen internettforbindelse?
En mulighet er å ringe Folkehelsa, men kanskje er det vel så lurt å ta kontakt med Norsk Helsenett.
Fleksibelt på nett
Ifølge Ellen Appelbom i Norsk Helsenett har halvparten av alle norske fastlegekontor koblet seg til internettforbindelsen som kalles Flex.
Det koster fra 1400 kroner pr. måned å få tilgang til den billigste og enkleste løsningen i Flex. Med internett på kontoret kan man for eksempel slå opp i Norsk Elektronisk Legehåndbok på Reisemedisin/vaksine, klikke på søk i reisevaksine og få opp oppdatert informasjon om vaksine og malariaprofylakse.
Disse nettsidene oppdateres i samarbeid med Folkehelsa.
Andre ressurser
Andre foretrekker kanskje utenlandske nettressurser, som den svenske tjenesten http://www.smittskyddsinstitutet.se/amnesomraden/vaccinationer/ eller den britiske tjenesten fra BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/medical_notes/default.stm .
Med internettilgang gjennom Flex er imidlertid ikke alle nettsider tilgjengelige. Det skjer en filtrering hos Norsk Helsenett, der noen nettsider av sikkerhetsmessige hensyn ikke kan nås. Dette gjelder blant annet Java-baserte nettsider.
Lettvinte løsninger finnes sjelden, og selv om informasjonen bare er et tastetrykk unna, er kunnskap om vaksine noe man må opparbeide seg, ifølge Gunnar Hasle.
Gratis tilgang til NEL
Helsebiblioteket.no tilbyr Norsk Elektronisk Legehåndbok gratis til alle som er helsepersonell.
Det eneste man trenger å gjøre, er å registrere seg med brukernavn og passord på Helsebiblioteket.no, så har man full tilgang til NEL.
Lenker:
www.legehandboka.no
www.norskhelsenett.no
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 19/09