Kunnskapstipset
Hvor kan klinikere raskt finne oppdatert kunnskap om prostatakreft? I samarbeid med Helsebiblioteket presenterer Dagens Medisin en artikkelserie om ny kunnskap og praktiske grep for å skaffe oppdaterte råd og tips på nett.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Menn som må opp om natten for å late vannet, kan ha prostatakreft – men hvordan kan legen finne dem det gjelder? Et norsk, fritt tilgjengelig oppslagsverk om kreft lover alltid å være oppdatert.
Han kom fordi han måtte hyppig opp om natten og late vannet. Prostataspesifikt antigen (PSA) var normal og konklusjonen hos fastlegen var godartet, forstørret prostata. Etter hvert blir plagene så store at pasienten ønsket å fjerne prostata – og legen henviser til nålebiopsi. Prøvene viser prostatakreft.
Ulik praksis
PSA-debatten er ikke avgjort. I USA screener legene pasienter med PSA, mens dette ikke er like vanlig i Europa. Hva som er riktig, er ikke lett å si: Screening kan avdekke kreften tidligere, men en normal PSA er ingen garanti mot sykdommen.
Hvordan skal norske leger bruke PSA? Statens legemiddelverks terapianbefaling fra 2004 gir råd og informasjon om behandlingsalternativer, men lite om diagnostikk. Sosial- og helsedirektoratet planlegger å publisere nasjonale handlingsprogrammer for prostatakreft i slutten av 2008, men i dag har vi ingen oppdaterte nasjonale retningslinjer for diagnostikk av prostatakreft. Norge er ett av de landene i verdenen der flest får, og dør av, tilstanden.
Hvor kan klinikere i dag raskt finne oppdatert kunnskap om prostatakreft?
Gratis
Oncolex er et gratis, nettbasert oppslagsverk for helsepersonell som lover alltid oppdaterte prosedyrer for å diagnostisere og behandle kreft. Nettsidene om prostatakreft ble oppdatert i januar i år, og de gir konkrete råd:
* Menn over 50 med prostatakreft i familien bør måle PSA årlig.
* Alle menn med forhøyet PSA skal primærlegen henvise til urolog.
Bak Oncolex står Radium- og Rikshospitalet. Sykehusets beste fagspesialister på hvert område er med på å utarbeide innholdet. Resultatet er prosedyrer og bakgrunnsstoff, rikt illustrert med foto, video og animasjoner.
Undervisningshjelp
Tjenesten ble lansert i 2005 og dekker så langt 26 av 37 planlagte kreftformer.
Men Oncolex har mer å by på enn prosedyrer:
* Leger som vil undervise om kreft, kan hente ned videoer og undervisningsmateriell.
* Leger som foretrekker å søke på kode, kan taste begynnelsen på koden rett inn i søkefeltet.
* Detaljerte beskrivelser av spesifikke behandlingsforløp er lett tilgjengelige.
Åpenhet
Medisinske bøker på papir kan være utdatert den dagen de kommer. Oppslagsverk på nett gjør det mulig å være raskt ute, og de åpner for at pårørende og pasienter på forhånd vet hvilken praksis sykehuset følger. Men også hvordan prosedyren er laget, går det an å være åpen om. I dag legger ikke Oncolex ut noen detaljert beskrivelse av kunnskapsgrunnlaget spesialistene har benyttet for å komme frem til prosedyrene.
Fremtiden vil forhåpentligvis gi bedre markører for prostatakreft enn PSA. Og hvis Oncolex holder det de lover, vil du finne informasjon om fremtidens markører der.
Helsebiblioteket.no har en egen samling norskspråklige retningslinjer, og du finner lenker til de ulike prosedyrene i Oncolex på www.helsebiblioteket.no
Kilder:
1) http://www.oncolex.no/Prostata.aspx
2) http://www.kreftregisteret.no/
Temabilag: Kreft, Dagens Medisin 08/08