Kunnskapstipset: Kreftråd på norsk - et tastetrykk unna
Kliniske oppslagsverk, retningslinjer og andre kvalitetssikrede ressurser er til god hjelp i klinisk praksis. Stadig mer er gratis tilgjengelig på internett - også på norsk.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
En kvinnelig pasient har opplevd vekttap over en periode på cirka et halvt år. Hun kjenner en kul under armhulen og forteller at hun sover mye og føler seg generelt sliten og slapp. Hun har vedvarende hoste og nattesvette. Behandling med antibiotika har ikke gitt effekt.
Oppdatert
«Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne lymfomer» er oppdatert i 2010 (1). Her finner du som er involvert i behandling av pasienter med lymfekreft, oppdaterte råd og retningslinjer samt relevant bakgrunnsinformasjon. I forhold til pasienteksempelet ovenfor kunne det kanskje ha vært relevant å se på det som omhandler Hodgkins lymfom i handlingsprogrammet?
Et eget kapittel er spesielt rettet mot allmennleger og hvilke roller de har i pasientforløpet til lymfompasienter. Henvisningsrutiner, samhandling med spesialisthelsetjenesten, sosialmedisinsk oppfølging og oppfølging av ferdigbehandlede pasienter blir gjennomgått.
Retningslinjer
Handlingsprogrammet er en nasjonal faglig retningslinje som er fritt tilgjengelig som PDF-dokument på Helsedirektoratets nettsider. Publikasjonen er basert på «Rødboka» fra Norsk lymfomgruppe, som en del klinikere nok kjenner til fra tidligere.
En oversikt over norske retningslinjer innen kreft finner du under «Retningslinjer» på Helsebiblioteket.no, blant annet «Cytostatikaboken» som ble tilgjengelig i nettversjon tidligere i år (2).
Klinisk oppslagsverk
Det kliniske oppslagsverket Oncolex - www.oncolex.no - er en annen relevant norskspråklig ressurs som er fritt tilgjengelig på Internett.
Oppslagsverket inneholder prosedyrer innen diagnostikk og behandling av kreft. Prosedyrene er illustrert med foto, video og animasjoner. Tjenesten er utviklet i regi av Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Helse Sør-Øst.
Målgruppen er helsepersonell generelt og onkologisk helsepersonell spesielt.
Fremgangsmåte
Du finner frem i Oncolex ved å velge krefttype, for eksempel lymfom, fra venstremenyen på hovedsiden eller toppmenyen på alle sider. Innen hver krefttype får du oversikt over årsaker, histologi, stadier, spredningsmønster, symptomer, differensialdiagnoser og prognose.
I tilknytning til hver krefttype får du også informasjon om diagnostisering, behandling og oppfølging.
Hvis du foretrekker å søke for å finne frem, kan du søke på prosedyrer, i fritekst og ICD-10-, NCSP- eller NCMP-koder.
Pasientinfo om kreft
Oppslagsverket Oncolex inneholder også relevant pasientinformasjon. Pasienter eller pårørende med iPhone eller iPad, kan tipses om iOncolex (www.ioncolex.com) - en engelskspråklig applikasjon med pasientinformasjon innen prostata-, bryst- og lungekreft.
Merk at denne applikasjonen i dag koster rundt 50 kroner. Norskspråklig pasientinformasjon på nettsiden til Oncolex er gratis.
Flere nyttige norske og internasjonale nettressurser finner du via Helsebibliotekets emneside for kreft: www.helsebiblioteket.no/kreft
Referanser:
1) Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne lymfomer. Nasjonale faglige retningslinjer, Helsedirektoratet, 2010. www.helsedirektoratet.no/vp/Ece2PortalUrl?articleId=263974
2) Medikamentell kreftbehandling - Cytostatikaboken. Farmakologisk institutt, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, 7. utgave 2009. http://cytostatikaboken.moses.no
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 19/10