Kunnskapstipset: Instruktivt på nett
Vanskelig tema og liten tid. Lurer du på om pasienten husker det du forklarer i konsultasjonen? Kanskje en lærerik videofilm, som pasienten også kan se på hjemme, er det du trenger.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Du har sikkert opplevd å ha liten tid i pasientmøtet. Ikke alt er like lett å forklare for pasienten i løpet av konsultasjonen eller i en pasientbrosjyre. Kanskje er behandlingen komplisert? Trenger pasienten tekniske instruksjoner, som du er redd for at han glemmer når han kommer hjem? Kanskje kunne flere i pasientens familie trenge informasjon om temaet? Hvordan kan motivasjonen hos pasienten holdes oppe? Kanskje har pasienter lyst til å vite hvordan andre med samme sykdom har det?
I disse situasjonene kan en film som pasienten kan se når som helst, være til hjelp.
Mer tilfredse pasienter
Forskning har vist at video som hjelpemiddel er effektivt for å gi pasientene bedre kunnskap.
Videofilmer gir også mer fornøyde pasienter og sparer dessuten tid i konsultasjonen (1). Helsefilm.no lager videoer som er rettet mot helsepersonell, pårørende og pasienter. De publiserer filmer innen mange ulike temaer og deler filmene inn i «Kropp», «Sinn» og «Mestring».
Flere lager gode filmer
Det er ikke bare Helsefilm.no som kan tilby gode videofilmer. Kreftforeningen har svært mange nyttige filmer for leger, pårørende og pasienter. Du kan for eksempel se filmer som «Lyst på livet - om ereksjonssvikt og inkontinens», «Kos deg i solen med solvett» og «Hva er strålebehandling?»
Astma og allergiforbundet har gode videoer om pollenallergi, symptomer og behandling og om pollenallergi og innemiljø.
Internasjonalt
Også internasjonalt lages det kvalitetssikrede pasientrettede videoer som er gratis tilgjengelig på internett.
For eksempel tilbyr det amerikanske offentlige kunnskapssenteret Agency for Healthcare Research and Quality, AHRQ, tjenesten Healthcare 411. På disse nettsidene finner du mange videoer om blant annet diabetesbehandling, prostatakreft, høyt blodtrykk og overvekt. Spesialister innen ulike fagfelt gir konkrete og enkle råd til pasienter om hvordan de best kan delta i behandling av egen sykdom.
Ujevn kvalitet
Forskning.no har tidligere skrevet om Pasient 2.0, som legger ut informasjon og videoer om egen sykdom på YouTube.
Et søk på «Diabetes type 1» på YouTube gir 3650 treff i videoer. Disse er mye brukt av pasienter, men er nok ikke kvalitetssikret på samme måte som Helsefilm.no eller Kreftforeningens videofilmer.
Referanse:
1) Katherine G. Meilleur and Marguerite T. Littleton-Kearney. Interventions to Improve Patient Education Regarding Multifactorial Genetic Conditions: A Systematic Review Am J Med Genet A. 2009 February 15; 149A(4): 819-830.
Lenker til videoer på nett
1) Kropp, sinn og mestring:
http://www.helsefilm.no/v1/Default.aspx
2) Ereksjonssvikt og inkontinens:
http://webtv.kreftforeningen.no
3) Strålebehandling:
http://webtv.kreftforeningen.no/?fiID=129
4) Astma:
http://www.naaf.no/ru/Aktuelt/Nyhetsarkiv/Video-om-pollenallergi/
5) Behandling av egen sykdom:
http://healthcare411.ahrq.gov/default.aspx
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 11/10