Kunnskapstipset: Hvordan hjelpe overvektige barn?
Overvekt blant barn er et økende problem. Hvilke behandlingstiltak anbefales i dag?
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
En mor kommer til fastlegen med bekymring over sønnens vekt. Gjennom flere år har hun observert at den nå ni år gamle gutten ikke har blitt slankere. Bør hun være bekymret, og hvilke tiltak skal hun i tilfelle iverksette?
Veiing og høydemåling viser at gutten er moderat overvektig, i øvre sjiktet, i henhold til Verdens Helseorganisasjons klassifisering for kroppsmasseindeks (KMI).
Andre målinger viser ingen tegn på sykdom. Gutten forteller at han synes han er for tykk og at klassekamerater erter han.
Norske retningslinjer
Forekomst av overvekt og fedme blant barn og unge er økende i Europa, også i Norge.
Fastlegen lurer på hva som er gjeldende norske retningslinjer på området. På Helsebibliotekets retningslinjeside finner hun retningslinjen «Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge», fra Helsedirektoratet 2010 (1). Hun går direkte til avsnittet om behandling: Sammensatte tilnærminger har vist seg å ha best effekt.
Både foreldre og barn er målgrupper for behandlingen, som fokuserer på tre områder:
- Motivasjon til adferdsendring.
- Økt fysisk aktivitet med færre stillesittende aktiviteter.
- Nye mat- og drikkevaner med redusert energiinntak.
Foreldreveiledning
I samme kapittel finner legen «Råd til foreldre», med sentrale prinsipper for å fremme ønsket atferd:
- Gi oppmerksomhet til adferd du vil skal gjenta seg - for eksempel å gå ut for å sykle.
- Gi spesifikk ros - for eksempel: «så lurt at du går ut for å sykle» - versus «så grei du er i dag».
- Fang opp situasjoner der barnet/ungdommen gjør noe bra. Ikke spar på rosen til den perfekte adferd.
- Unngå å kombinere ros og irettesettelse, for eksempel: «lurt at du syklet deg en tur, men du kunne godt ha syklet litt lengre».
Behandling
Legen lurer på om det finnes mer spesifikke behandlingsanbefalinger og søker på ordene «obesity children» i oppslagsverket Best Practice. På siden som dukker opp, ser hun at livsstilsendring og rådgiving gjennomgående er anbefalte tiltak. Hun klikker på «steg-for-steg» under fanen «behandling» på toppen av siden.
Her bekreftes det at livsstilsendring og involvering fra familie er primærtiltaket, assistert av mer intens rådgiving dersom KMI-en ikke er forbedret etter seks måneder. Skulle slanking på et senere tidspunkt bli nødvendig, er det listet opp en anbefalt grense for vekttap per måned i henhold til alder.
Pasientinformasjon
Konsultasjonen går mot slutten og legen ønsker å gi informasjon som pasienten kan ta med hjem. Retningslinjen fra Helsedirektoratet blir for omfattende. Under fanen «ressurser», kategori «pasientbrosjyrer» på Best Practice-siden finner hun «Weight problems in children».
Rådene er i tråd med norske retningslinjer, men informasjonen skulle gjerne ha vært på norsk. På Helsebibliotekets side for pasientinformasjon finner legen brosjyren oversatt til norsk med tittel «Vektproblemer hos barn» (2).
Helsebibliotekets side for retningslinjer: http://www.helsebiblioteket.no/Retningslinjer
Helsebibliotekets side for pasientinformasjon: http://www.helsebiblioteket.no/Pasientinformasjon
REFERANSER:
1) http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00325/IS-1734_Forebygging_325109a.pdf
2) http://www.helsebiblioteket.no/Pasientinformasjon/Brosjyrer/_attachment/60767?
Ingrid Moen Rotvik er nettredaktør for emnebibliotekene legemidler og samfunnsmedisin og folkehelse på Helsebiblioteket.no.
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 07/2011