Kunnskapstipset: Åtte tips til deg som hjelper pasienter
Her får du kunnskap og tips om hvordan du kan skaffe oppdaterte råd på nett.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Øystein Eiring
Visste du at Helsebiblioteket har en egen ressurssamling for psykisk helse-feltet? Her har du åtte tips som kan gjøre deg til en bedre kliniker.
Emnebibliotek psykisk helse - www.helsebiblioteket.no/psykisk?helse - hjelper deg til å finne kunnskapen du trenger innen psykisk helse-feltet. Åtte spørsmål og svar fungerer som eksempler på hva du kan finne gjennom fritt tilgjengelige nettressurser.
1) Kliniske oppslagsverk
Jeg hadde nylig en pasient med akatisi. Han sto på antipsykotika. Finnes det noe kortfattet og pålitelig om hvordan du best behandler tilstanden?
- De mest kortfattede og relevante svarene vil du antakelig finne i de kliniske oppslagsverkene BMJ Best Practice og UpToDate. Helsebiblioteket gir deg gratis tilgang til begge kildene. Søk på «akathisia» og «antipsychotics», så vil du se hvilken behandling oppslagsverkene anbefaler.
2) Retningslinjer
Jeg står fast i behandlingen av en pasient med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Finnes det en god internasjonal retningslinje?
- Ja, velg «angst» i venstremenyen på Emnebibliotek psykisk helse og deretter «retningslinjer». For eksempel har National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) i Storbritannia gitt ut en retningslinje om hvordan du kan håndtere PTSD.
3) Skåringsverktøy
Jeg bruker ofte Mini Internasjonalt Nevropsykiatrisk Intervju (M.I.N.I.) når jeg utreder pasienter. Nå er kopibunken nesten tom. Hva kan jeg gjøre?
- Finn M.I.N.I. under overskriften «Skåringsverktøy» og skriv ut. Hvis du har behov for andre skåringsverktøy, finner du over 100 tester via Emnebibliotek psykisk helse.
4) Pasientinformasjon
Jeg er behandler for en gutt med ADHD og skulle gjerne ha gitt foreldrene en god brosjyre om behandlingen. Hvor kan jeg finne det?
- Under «ADHD» i venstremenyen finner du relevant pasientinformasjon, blant annet brosjyrer som er oversatt og tilpasset fra BMJ Best Practice av Helsebiblioteket.
5) Fulltekstartikler
Jeg hørte av en kollega at forrige utgave Archives of General Psychiatry publiserte en god artikkel om behandling av spiseforstyrrelser. Hvordan finner jeg artikkelen?
- Via Emnebibliotek psykisk helse er det enkelt. Velg «De største tidsskriftene» på forsiden, gå inn på tidsskriftet Archives of General Psychiatry og finn artikkelen.
6) Spesialtidsskrifter
Jeg er egentlig mer interessert i psykoterapi og psykososialt arbeid enn i medikamenter og den slags. Finnes det et tilbud til meg?
Helsebiblioteket abonnerer på 61 tidsskrifter fra Den amerikanske psykologforeningen, der psykoterapi og psykososialt arbeid vektlegges. Følg lenken til «PsycARTICLES» fra Emne-bibliotek psykisk helse for tilgang til disse tidsskriftene.
7) Bedre versjon av PubMed
Jeg har en pasient som bruker lamotrigin. Hvordan kan jeg finne det nyeste om risikoen for hypersensitivitetsreaksjoner?
Prøv «PubMed - fulltekst» via Helsebiblioteket. Skriv «lamotrigine» og «hypersensivity» i søkefeltet. For å finne oversiktsartikler velger du «review» i høyremargen. I PubMed klikker du på «Helsebibliotekets fulltekst»-ikon ved siden av artikkelsammendragene for å lese artikkelen i fulltekst.
8) PsykNytt
Jeg ønsker å holde meg orientert om de faglige diskusjonene på psykisk helse-feltet i Norge. Tips?
Gå inn på nettstedet PsykNytt.no og velg «Abonner på PsykNytt» i høyremenyen. Da får du tilsendt norske fagnyheter på psykisk helse-feltet annenhver uke.
Kunnskapstipset, Dagens Medisin 18/10