Krillolje kan gi allergireaksjon
Krillolje kan gi allergiske reaksjoner hos skalldyrallergikere.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
Reklame for krillolje møter forbrukerne i alle kanaler, men skalldyrallergikere kan reagere på produktet.
Allergi mot krepsdyr er blant de vanligste matvareallergiene hos voksne, og krill er små krepsdyr som ligner på reker.
Anbefaler å unngå krill
Farmasøyt Elisabet Nordmo ved Regional legemiddelinformasjon (Relis) har undersøkt sannsynligheten for at skalldyrallergikere også kan reagere på krillolje.
– Selv om det ikke er dokumentert hvor stor risikoen for kryssallergi er, anbefales dem som er allergiske mot sjømat, å unngå eller være forsiktig med bruk av krilloljeprodukter, ifølge litteraturen, sier Nordmo.
Hun påpeker imidlertid at hun fant lite litteratur om emnet. – Krillolje er jo et produkt som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, påpeker hun.
Reaksjon på protein
Personer som er allergiske mot blant annet reker, hummer, krabbe og kreps, reagerer på muskelproteinet tropomysin i skalldyrene, forklarer seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet.
Dette muskelproteinet finnes også i krill.
– Det er ikke sikkert at proteinet også eksisterer i oljen fra krill, men man kan ikke se bort ifra det. Derfor kan man ikke si at produktet er trygt for skalldyrallergikere, sier Namork.
Må vurdere selv
Hun mener at de som reagerer kraftig på skalldyr, bør være forsiktige.
– Hver enkelt må vurdere hvor kraftig allergien er, og om de vil ta sjansen på å spise krillolje, sier Namork.
Les også at peanøttallergikere kan reagere på karri.
Artikler om allergi
Se flere artikler som omtaler allergi.