Krever å få jobbe i oppsigelsestiden

Den siste uken har to overleger ved hvert sitt sykehus vært i retten og krevet å få jobbe i oppsigelsestiden. Legene er ansatt ved henholdsvis sykehuset i Moss og Bærum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Anne Grete Storvik / Tine Dommerud
Overlege Elisabeth Hegstad har saksøkt Sykehuset Østfold HF for usaklig oppsigelse. Denne uken møtte hun sin arbeidsgiver i retten fordi de nekter henne å jobbe i oppsigelsestiden. Sykehuset mener imidlertid hun er en trussel for pasientsikkerheten.
Hovedforhandlingene i arbeidsrettsaken starter i desember. Da skal retten skal avgjøre hvorvidt oppsigelsen er gyldig. 
Ba om assistanse
I et rettsmøte tidligere denne uken la imidlertid Hegstad frem sitt krav om midlertidig forføyning, og hun krever å jobbe i oppsigelsestiden.
I februar fikk Hegstad en advarsel for ikke å ha konsultert med overordnede før hun tilkalte en ekstern lege for å få hjelp til komplikasjoner under en operasjon av en pasient med gallelekkasje: Det var den 26. januar i år at det oppsto komplikasjoner under en cholecystectomi på en kvinne i tyveårene, og Hegstad kontaktet Rikshospitalet for assistanse uten å konferere med seksjonsleder.
Sykehusets advokat, Rasmus Asbjørnsen, sa i retten at arbeidsgiver oppfatter det som uakseptabelt at hun brøt instruksen.

Lovpålagt å be om råd

Hegstads advokat, Jan Tormod Dege, fremholdt imidlertid at det i slike situasjoner er lovpålagt å be om råd fra andre leger, og han la til at saksøkte hauser opp situasjonen.
- Det er intet i dokumentasjonen som tyder på at Elisabeth Hegstad er en fare for pasientsikkerheten. Hadde hun ikke søkt råd, hadde hun satt pasientens liv og helse i fare, sa Dege. 
Politianmeldt
Den 15. mars ble Hegstad utestengt fra sykehuset med beskjed om ikke å møte på arbeidsplassen.
Samme kveld viste overvåkingskameraer ved sykehuset at Hegstad hadde hentet dokumenter fra sitt kontor. Sykehuset anmeldte forholdet til politiet, som gjennomførte en ransaking i Hegstads hjem. Ifølge Dege skal dokumentene ikke ha inneholdt pasientsensitive opplysninger.
Hegstad ble deretter suspendert fra sin stilling, og oppsagt 21. mai med instruks om å holde seg borte fra arbeidsplassen.
Samarbeidsproblemer
Oppsigelsen baserer seg blant annet på at Hegstad, ifølge sykehuset, gjennom lengre tid har hatt betydelige samarbeidsproblemer, og unnlatt å forholde seg til sykehusets regler og instrukser.
- Arbeidsgiver kom til at forholdene enkeltvis og samlet er så alvorlige, og av en slik karakter, at avskjed ble vurdert, men det ble likevel oppsigelse, sa Rasmussen på mandagens rettsmøte.
Årelange konflikter
Hegstad har vært overlege ved sykehusets avdeling i Moss siden 2007. De interne konfliktene har vart i flere år. I sommer fortalte Hegstad til NRK at hun siden 2007 har gått til ledelsen med flere alvorlige bekymringsmeldinger angående driften ved gastrokirurgisk avdeling i Fredrikstad, uten å få tilbakemeldinger.
Helsetilsynet skal nå granske sykehuset etter at Hegstad varslet myndighetene direkte.
Rydd pulten!
Overlege Øivind Dyrhaug ved sykehuset i Asker og Bærum ble sagt opp 31. mai i år. Han fikk beskjed fra ledelsen om å rydde pulten og levere inn ID-kort og nøkler. Han har vært ansatt ved sykehuset i 13 år.
Han ble pålagt ikke å møte på jobb i oppsigelsestiden, til tross for at hovedregelen i norsk rett sier at han kan være i sin stilling ut denne tiden.
Det er dette Drammen tingrett skal ta stilling til i denne omgang. Senere i høst skal retten avgjøre om oppsigelsen av overlegen er usaklig.
Mangler faglig dyktighet
Begrunnelsen for oppsigelsen skal være at legen mangler faglig dyktighet; at han skal ha behandlet pasienter på en uakseptabel måte og ikke forholdt seg til vaktrutiner. Dette er, ifølge legens prosessfullmektig, advokat Bendik Falch-Koslung, basert på notater fra andre leger på sykehuset.
Til lokalavisen Drammens Tidende, som har dekket saken, sa Falch-Koslung: - Dette har vært en personalsak som har gått over lengre tid. Min oppfatning er at det er motsetninger innad på avdelingen og på sykehuset, og at det er mange konflikter på dette sykehuset for tiden.
Straffes for varsling
Selv hevder den oppsagte overlegen at oppsigelsen er en «straff» fordi han i fjor varslet om feildatering i datasystemet ved sykehuset i Asker og Bærum. Denne saken er politianmeldt og under etterforsking etter at det kom frem at datoer for kontroll og oppfølging ble endret.
Vestre Vikens advokat, Ole Rasmus Asbjørnsen, mener på sin side at begrunnelsen til oppsigelsen er krav til forsvarlighet i helsetjenesten og hensynet til pasientsikkerheten.
Varaforetaksvalgt for overlegene ved Vestre Viken og Bærum, Torill Morken, vitnet i saken mot Øyvind Dyrhaug, og hun var tilhører i saken mot Elisabeth Hestad. Hun mener sykehusledelsen bruker personalsakene som maktmiddel for å kvele brysomme stemmer.
Dagens Medisin 12/10

Se også: - Ledelsen kveler brysomme stemmer

Powered by Labrador CMS