
Snart like mye HPV-kreft som livmorhalskreft
Annen HPV-relatert kreft, som i stor grad rammer menn, er i ferd med å passere forekomsten av livmorhalskreft, ifølge nye analyser fra Kreftregisteret.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Et viktig poeng i analysen vår er å vise at HPV-relatert kreft ikke bare er livmorhalskreft. Bo Terning Hansen, forsker i Kreftregisteret
Tirsdag la Kreftregisteret frem Cancer in Norway, med nye krefttall for Norge i 2014. Hvert år plukker Kreftregisteret ut et spesielt område, som i år er humant papillomavirus (HPV).
Nær alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV, men viruset er også forbundet med flere andre kreftformer som kreft i penis, anus, vagina og svelg.
Forskere ved Kreftregisteret har nå gjort beregninger som viser at forekomsten av disse andre HPV-relaterte kreftformene nå er i ferd med å passere livmorhalskreft.
I 2014 fikk 338 kvinner i Norge livmorhalskreft. Det totale antallet HPV-relaterte krefttilfeller ligger på cirka 600, noe som betyr at cirka 300 tilfeller av HPV-relatert ikke oppstår i livmorhalsen.
Rammer mange menn
Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret, står sammen med kolleger bak analysene av HPV-relatert kreft. Han viser til at med et nøkternt estimat, kan vi regne med at minst 180 av de 300 tilfellene er forårsaket av HPV, og at cirka 150 av dem rammer menn.
– Det er jo en viss usikkerhet knyttet til estimatene, og det er enkelte hensyn vi har vurdert litt konservativt. Blant annet er enkelte områder i hode- og halsregionen ikke inkludert. Her er det ikke så godt etablert at HPV er en like viktig risikofaktor. Det kan være flere HPV-relaterte tilfeller enn dem vi har tatt med, men her er altså evidensen ikke så sterk at vi har tatt dem med i analysen vår, sier Bo Terning Hansen til Dagens Medisin.
Han legger til at oppdagelsen av HPV er blitt bedre over tid.
– Andelen av svulster som tester positivt for HPV er sannsynligvis et resultat av bedre teknologi. Vår beregnede andel er basert på litt eldre tall, så i realiteten kan andelen være høyere. Men dette er et bra estimat basert på den kunnskapen vi har i dag, mener Terning Hansen.
– Et viktig poeng i analysen vår er å vise at HPV-relatert kreft ikke bare er livmorhalskreft. Selv om det begynner å bli større oppmerksomhet om dette, er det ennå mange som ikke er klar over dette, sier Terning Hansen.
Vaksinering av gutter
Overlege og leder for HPV-seksjonen i Kreftregisteret, Mari Nygård, mener at helsemyndighetene bør vurdere å tilby vaksinen til gutter også. De er nemlig ikke omfattet av vaksinasjonsprogrammet.
– Ved å gi gutter HPV-vaksine kunne vi forebygget mange av de HPV-relaterte krefttilfellene som også menn rammes av – i tillegg til at vi kunne bremset forekomsten av livmorhalskreft enda mer, ved at spredningen av HPV-smitte via gutter da ville blitt begrenset kraftig, uttaler Nygård i en pressemelding fra Kreftregisteret.
Ifølge Nygård nå er det det bevis for at HPV-vaksine effektivt beskytter mot forstadier i livmorhals, vagina, vulva, og anus, men beskyttelsen er foreløpig ikke tilstrekkelig utforsket for penis og svelg.
– Det er imidlertid ingenting som tilsier at HPV-vaksinen ikke skulle virke mot disse kreftformene også – men det er ikke helt enkelt å undersøke dette vitenskapelig, blant annet fordi kreft i svelg tar lengre tid å utvikle enn for eksempel livmorhalskreft, sier Nygård.
Venter på vaksine-vurdering
Kunnskapssenteret har gjort en kunnskapssoppsummering av vaksinering av gutter, hvor konklusjonen var at kostnadseffektiviteten ved å innlemme 12-år gamle gutter i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet, vil være avhengig av prisen på vaksinen.
Imidlertid ønsket Folkehelseinstituttet å gjøre en ny vurdering. Hvis deres faglige anbefaling er positiv, blir forslaget om å inkludere guttene oversendt til Helse- og omorgsdepartementet.
Avdelingsdirektør Britt Wolden i Folkehelseinstituttets vaksineavdeling opplyser at arbeidsgruppen skal levere sin innstilling ved årsskiftet 2015/2016.