Betennelse inn i kreftkampen

I fremtiden kan kreft behandles med en betennelsesfremmende immunkur.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Slik kan det bli, dersom spådommen fra forskere på Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus går i oppfyllelse.
I anledning universitetets 200-årsjublieum presenterer forskningsmagasinet Apollon resultatene fra et forskningsarbeid som nylig er publisert i det prestisjetunge, vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications.
Immunkur kan få betydning
Mange har trodd at betennelse kan føre til kreft. Nå har UiO-forskere tvert imot oppdaget at betennelse kan bekjempe kreft. I fremtiden kan derfor kreft behandles med en betennelsesfremmende immunkur, ifølge forskningsmagasinet.
Etter seks års intenst arbeid har Oslo-forskerne funnet ut hvordan de ulike bestanddelene i immunforsvaret kommuniserer seg imellom for å angripe kreftceller. Det var da de oppdaget at betennelse bekjemper kreft.
Kan endre dagens oppfatning
Oppdagelsen deres kan endre den rådende oppfatningen om sammenhengen mellom betennelse og kreft.
– Kreftforskere har lenge ment at betennelsesreaksjoner i kroppen er en medvirkende årsak til kreft og kan fremme veksten av svulster. En rekke kroniske betennelsessykdommer, slike som kronisk tarmsykdom og kronisk magesår, er forbundet med høyere hyppighet av kreft. Man har derfor trodd at betennelse øker faren for kreft. Noen ganger kan det stemme, men funnene våre viser at visse betennelsesreaksjoner er en del av kroppens naturlige forsvar mot kreft. Det er nytt, forteller forsker Alexandre Corthay til Apollon.
Immun- og transfusjonsmiljøet står bak
Corthay er medlem i professor Bjarne Bogens forskningsgruppe, som både er tilknyttet Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin og Senter for immunregulering ved Universitetet i Oslo.

Les mer i forskningsmagasinet Apollon

Powered by Labrador CMS