Innfører dyr lungekreftmedisin
Norske lungekreftpasienter skal få immunterapi til en kostnad på flere hundre millioner kroner årlig.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Pasienter med lungekreft får nå tilgang på immunterapien pembrolizumab (Keytruda) også i førstelinje, det vil si som den første behandlingen legen velger.
Det bestemte Beslutningsforum mandag etter at saken tidligere har blitt utsatt.
Les også saken: – Uheldig situasjon
Etisk vanskelig
Dette har vært en etisk vanskelig sak for de administrerende direktørene ettersom prisen på legemiddelet er svært høy, samtidig som så mange som 400-500 pasienter er aktuelle for behandlingen årlig.
Har fryktet vil ramme andre grupper
Statens legemiddelverk (SLV) har vurdert at legemiddelet oppfyller prioriteringskriteriene og at behandlingen er kostnadseffektiv, ut fra den hemmelige prisen som er fremforhandlet med legemiddelselskapet MSD.
Uten rabatt ville legemidlet ha kostet norske sykehus om lag 550 millioner kroner årlig i det femte budsjettåret. Selv med 50 prosent rabatt vil de samlede kostnadene komme opp i over en kvart milliard årlig.
Sykehusledere har fryktet at et ja til Keytruda som førstelinjebehandling og følgende store konsekvenser for sykehusbudsjettene, derfor ville ramme andre pasientgrupper.
Tar midler fra vedlikehold og utstyr
Vorland kan ikke garantere at dette ikke vil gå utover andre pasientgrupper, men sykehusene vil tilstrebe å unngå det.
– Keytruda til lungekreftpasienter i førstelinje vil delvis finansieres gjennom innsatsstyrt finansiering. Vi vil nok ellers nedprioritere midler til nytt medisinsk teknisk utstyr og vedlikehold av bygg for i størst mulig grad å beskytte mot at de store kostnadene vil ramme andre pasientgruper, sier Lars Vorland til Dagens Medisin.
Han legger til at dette likevel ikke er noen langsiktig løsning.
– Dette er ikke noe vi kan gjøre hvert år, sier Vorland, som også er administrerende direktør i Helse Nord.