FRYKTER FORSKJELLER: Kreftforeningen frykter at pasienter i enkelte deler av landet, spesielt i Midt- og Nord-Norge, vil få langt dårligere tilgang til det mest moderne stråletilbudet vi har, skriver Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Kreftforeningen

Bortkastet milliardinvestering på kreft?

Når det nye Radiumhospitalet åpner i dag, står blant annet et splitter nytt protonsenter klart for å gi kreftbehandling i verdensklasse. Men så lenge politikerne ikke setter av penger til det, risikerer vi at de nye maskinene vil stå bortimot tomme etter åpning.

Publisert

For litt over tre år siden la daværende helseminister Bent Høie og jeg ned grunnsteinen til det nye klinikkbygget og protonterapisenteret ved Radiumhospitalet. I dag deltar jeg på den offisielle åpningen av bygget.

Det er helt fantastisk at det nye bygget nå står klart. Bygget rommer et av landets fremste kompetansemiljøer, og der skal det gis kreftbehandling i verdensklasse inkludert et protonstråletilbud som kan bety mer skånsom behandling og færre senskader for mange pasienter.

For tre år siden benyttet jeg anledningen til å snakke om at politikerne måtte gjøre de nødvendige investeringene slik at både kompetanse og driftsmidler var på plass når sentrene i Oslo og Bergen åpnet. Nå møter vi 2025 med stor usikkerhet om protonstråletilbudet i Norge.

Se til Danmark og England

Protonsentre i Oslo og Bergen står altså klare til å åpne dørene for kreftpasienter i 2025, men årets statsbudsjett inneholder ingen midler til behandling av pasienter der.

Mens andre land som Danmark og England har prioritert langsiktige planer med oppstartsfinansiering av både drift og forskning, står norske pasienter i fare for å gå glipp av dette innovative behandlingstilbudet.

Hvis finansieringen overlates til regionale prioriteringer, frykter Kreftforeningen at pasienter i enkelte deler av landet, spesielt i Midt- og Nord-Norge, vil få langt dårligere tilgang til det mest moderne stråletilbudet vi har. Behandlingen er spesielt viktig for barn og unge med kreft, samt pasienter med svulster nær kritiske organer, hvor protonterapi kan gi færre stråleskader og langtidsbivirkninger.

Uten tilstrekkelig finansiering, kan behandlingen forbli uoppnåelig for mange.

Mulig å løse med rente- og avdragsfrihet

Vårt forslag til politikerne er å innvilge rente- og avdragsfrihet på lånet knyttet til protonsentrene ved Haukeland og Radiumhospitalet for 2025 og 2026. Protonbehandling er en høyt spesialisert behandlingsform som krever store investeringer i både teknologi og infrastruktur.

Rente- og avdragsfrihet vil gi helseforetakene en midlertidig økonomisk avlastning og sikre stabil drift i oppstartsårene, som også er en tid hvor det påløper betydelige kapitalkostnader. Etter hva vi forstår pågår det en dialog mellom de regionale helseforetakene om hvordan de skal løse finansieringsfloka.

Bare Helse Bergen har beregnet at driften av protonsenteret vil koste 140 millioner i 2025. Ved å få rente- og avdragsfrihet på lånet anslår vi at begge sentrene får rundt 100 millioner kroner i året som igjen kan sikre oppstarten av et kritisk viktig behandlingstilbud.

Myndighetene har brukt rundt 3,5 milliarder kroner på to nye protonstrålesentre, men nå ser det ut til at det ikke settes av en eneste krone i budsjettet til at pasientene får behandling der. Jeg håper dette i beste fall er en feil, i verste fall er det en katastrofe. Vi risikerer at to nye strålesentre vil stå bortimot tomme etter åpning.

Ingen oppgitte interessekonflikter 

Powered by Labrador CMS