Norske sykehus må bli flinkere til å lære av sine feil
Klarer vi å forhindre flere pasientskader, sparer vi mennesker og samfunnet for mye.
Tirsdag 17. september var Verdens pasientsikkerhetsdag. Dagen markeres internasjonalt for å bedre sikkerheten i alle ledd av helsetjenesten. Vi er heldige som bor i Norge og har et så godt helsevesen. Likevel skjer det feil også på norske sykehus, og vi i Kreftforeningen møter flere av dem som får pasientskader, gjennom vår gratis rettshjelp.
En av dem vi har hjulpet det siste året, er Geir. Geir hadde lenge plager og smerter i munnen og i svelget. Han gikk flere ganger til legen og ble sendt videre til både røntgenundersøkelser og ulike spesialister. Ingen forstod hva som var galt. Et år senere kom beskjeden: Geir hadde tungekreft. Som om ikke det var ille nok, fikk han beskjed om at kreftsvulsten var synlig på røntgenbildene han tok for nærmere et år siden, men at svulsten var blitt oversett. Svulsten hadde vokst og blitt større i denne perioden. Geir måtte derfor gjennom tyngre behandling med økte stråledoser, noe som gav han flere senskader enn hvis behandlingen hadde kommet i gang tidligere.
Presset NPE
Pasientskader er en stor belastning for mennesket det gjelder. Og det er dyrt for samfunnet. I en tid hvor det er varslet strammere budsjetter og knapphet på helsepersonell, mener vi i Kreftforeningen vi har mye å spare på å forhindre pasientskader.
Det er bra at folk som blir utsatt for feil i helsevesenet, kan henvende seg til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og få en gratis utredning av vanskelige medisinske og juridiske spørsmål. Man slipper å saksøke lege eller behandlingssted, måtte skaffe alle bevis og måtte stå ansikt til ansikt med legen i rettssalen. Helsepersonell slipper å måtte forsvare seg i retten og kan bruke tiden sin på å gi best mulig helsehjelp.
I fjor ble det meldt inn over 7800 søknader om erstatning til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og utbetalt nesten halvannen milliard kroner i erstatning til mennesker som hadde fått en pasientskade i Norge. Av disse gikk over 284 millioner kroner til kreftpasienter og deres pårørende. Det er mer enn noensinne, og det bekymrer oss i Kreftforeningen. Vi vet at NPE ikke får en tilsvarende økning i ressurser til å behandle disse sakene, og det betyr at saksbehandlingstiden går opp.
Mange skader kan enkelt forhindres
Mange pasientskader kan forhindres med relativt enkle grep. Kreftforeningen har lenge ment at det bør utveksles mer informasjon og erfaringer mellom Norsk Pasientskadeerstatning, Statens helsetilsyn, fylkeslegene hos Statsforvalteren og behandlingsstedene.
Alle gjør vi feil, også helsepersonell. Kreftforeningen er ikke opptatt av «ta» helsepersonellet som begår feilene, men å sørge for at det ikke skjer igjen. Vi ønsker at sykehusene i enda større grad kan lære av feilene de gjør og endre rutiner der det er nødvendig. Nylig pekte regjeringens ekspertutvalg som evaluerte pasientskadeordningen, på det samme. Vi må også satse på forskning og innovasjon for å sikre bedre diagnostikk. Det er også nødvendig å ruste opp datasystemer mellom de ulike etatene, slik at man kan trekke ut denne informasjonen på en god måte.
Utveksling av informasjon
I dag er det liten kontakt mellom NPE og Statens helsetilsyn. Statens Helsetilsyn har heller ikke felles datasystem med Statsforvalterne. Heldigvis er det relativt enkelt å gjøre noe med dette. Vi mener at kostnadene til nytt datasystem, læring og erfaringsutveksling vil bli spart inn mange ganger dersom man kan forhindre nye pasientskader. Bare tenk på alle timene helsevesenet kunne vært spart på å reparere og behandle disse skadene. Og på all smerten, uvissheten og angsten mennesker som Geir kunne vært spart på å få rett behandling til rett tid.
Vi oppfordrer sykehusene, politikere og helseledere til å iverksette tiltak for å forhindre flere pasientskader. Klarer de det, sparer vi både mennesker og samfunnet for mye.
Ingen oppgitte interessekonflikter