– Vi ber nå medisinstudentene og sykepleierstudentene være forberedt på henvendelser fra helsetjenesten de nærmeste dagene om å bidra, sier Håvard Ulsaker, Nmf-leder. Foto: Legeforeningen

Ber medisinstudenter over hele landet om hjelp

Helsetjenesten over hele landet ber nå om hjelp fra medisinstudenter og sykepleierstudenter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


OSLO/BODØ (Dagens Medisin): Helsetjenesten på flere steder i Norge henvender seg nå til medisinstudentene for å få hjelp i kampen mot koronaviruset.

Blant annet har studentmassen ved medisinsk fakultet i Oslo er blitt anmodet av helseetaten om å stille seg disponible.

I Tromsø er det behov for skopvakter (overvåkning av EKG), og ekstravakter blir bedt om å melde seg. Også i Trondheim, Bodø og Bergen blir studentene bedt om å hjelpe.

Nmf: – Gi studentene opplæring i bruk av smittevernutstyr

Både Norsk sykepleierforbund Student og Norsk medisinstudentforening (Nmf) ber sykepleier- og medisinstudenter forberede seg på å arbeide i helsetjenesten og stille seg disponibel ved forespørsel fra helsetjenesten.

Nmf-leder Håvard Ulsaker sier til Dagens Medisin at det kommer mange henvendelser fra studenter som vil bidra:   

– Vi ber nå medisinstudentene og sykepleierstudentene være forberedt på henvendelser fra helsetjenesten de nærmeste dagene om å bidra. Vi ønsker at de stiller seg tilgjengelige. Spesielt 5. – og 6-årsstudentene på medisin som jo har legelisens kan bidra til å gjøre legeoppgaver. De som ikke har lisens – som er i de første fire årene på studiet – kan også gjøre ulike oppgaver i sykehus og kommune.  

–Hovedregelen er at de ikke skal gjøre oppgaver de ikke føler seg kompetente til eller som de ikke har fått opplæring i. Særlig gjelder dette smittevernrutiner og riktig bruk av smittevernutstyr. Det mangler en del praktisk opplæring i dette på studiet, der de kanskje kun har fått en demonstrasjon i bruken av det. Så vi oppfordrer de som tar i mot studenter nå til å gi opplæring.

–  Tilbakemeldingene er at studentene er svært villige til å ta i et tak nå, og mange spør nå hvordan de skal gå frem, sier Ulsaker.

– For øvrig er vi litt bekymret for undervisning og eksamenssituasjonen. Vi har sendt brev til fakultetene der vi ber om at de informerer studentene. Vi skjønner at ingen var forberedt på dette, men vi må sikre at det er informasjonsflyt. Det er også kritisk at embedseksamen i vår gjennomføres, og det håper vi det kommer en løsning på.

Ber om hjelp i nord

Alle 5. og 6. års medisinstudenter fikk torsdag en SMS fra Universitetet i Tromsø (UiT), på vegne av Tromsø kommune, med beskjed om å «bidra ved behov».

– Det var ikke veldig klart hva de eventuelt trenger hjelp til, sier Martine Sandnes, som er student på 6. året ved UiT til Dagens Medisin

- Så nå går vi alle bare og avventer og ser an situasjonen. 

I Bodø trengs det hjelp til smitteoppsporing via telefon – samt til å ta videre kontakt med personer som kan ha blitt eksponert for smitte.

Martine Sandnes, sjetteårsstudent i Bodø.

Fra Bodø kommune har de 24 sjetteårsstudentene fått en noe klarere bestilling:

Bodø ønsker hjelp til smitteoppsporing via telefon, samt å få hjelp av medisinstudentene til å ta videre kontakt med personer som kan ha blitt eksponert.

–  Vi har ikke fått noen opplæring i dette i studiet, men beskjed om at opplæring blir gitt dersom det blir aktuelt, sier Sandnes, og understreker at studentene ikke har noen plikt til å bidra.
Bekymret for eksamen

I nord er studentene mest bekymret for eksamen. Om bare to uker er det nasjonal delprøve. Denne vil foregå som en hjemmeeksamen for UiT-studentene.

–  Jeg tror de fleste at de fleste er såpass bekymra for eksamen at vi er glade for å slippe å være tilstede på sykehuset.  Men vi går jo glipp av en del undervisning, sier hun.

Frykter smitte

Ingvild Berg Lauritsen, leder for NSF Student opplever også å få spørsmål om hvordan studentene kan hjelpe til.

– Vi får en del spørsmål fra studenter som er i praksis, som handler om at de frykter å bli smittet før de har mulighet til å hjelpe til, sier hun til Dagens Medisin.

Hun ser for seg at det er studenter som er i en avsluttende fase av studiet som vil kunne bistå mest.

- Men studenter i alle tre årene har en enorm kompetanse som det kan bli behov for.

– For øvrig jobber vi nå også intenst for å sikre rettighetene til studentene, når det komemr til utdanning og det at mange nå trer inn i arbeidslivet, legger Lauritsen til.

Powered by Labrador CMS