Vi trenger et helsevesen der etiske retningslinjer er mer enn teori
Våre erfaringer viser at en inkluderende og tverrfaglig tilnærming gir bedre helse og livskvalitet for individet og for samfunnet.
Se for deg Anders eller Kari. De løper på tredemøllen og løfter vekter flere ganger i uken. De trener høyintensitets intervalltrening (HIIT), selv om de også lever med rus- og psykiske helseutfordringer. Likevel møter de opp. De kjenner at formen blir bedre, kroppsanalyser viser økt muskelmasse, bedre metabolsk alder og en friskere kropp. For første gang på lenge føler de håp.
Fastlegen deres får en oppsummering fra kommunens helsesamtale. Nå blir det lettere å prioritere tiltak og se helheten i deres behov. Kommunen legger til rette for et system der helsekompetansen til innbyggerne styrkes, og tiltakene samordnes. Anders og Kari blir ikke lenger overlatt til fragmenterte tjenester, men får hjelp tilpasset sine komplekse liv.
Dette er virkeligheten vi jobber for i Mestringsenheten i Sandnes kommune. Mange som Anders og Kari har lenge blitt møtt med lave forventninger og en fragmentert helsetjeneste. Vi har valgt å møte utfordringene med en ny tilnærming: Helhetlig helse.
Hold det enkelt
Helhetlig helse er bygget på en enkel idé: å gi mennesker med komplekse helseutfordringer et trygt sted å uttrykke seg, få nødvendig støtte og bygge helsekompetanse. Det handler ikke bare om helsesamtaler eller medisinske behandlinger, men også enkle tiltak innen ernæring, seksuell helse, røykeslutt, smertemestring og høyintensitets intervalltrening (HIIT).
Forskning viser at HIIT er en effektiv metode som kan gi betydelige helsegevinster - både fysisk og psykisk – også for dem med store helseutfordringer. Dette tiltaket er ikke kostbart eller komplisert, men gir store gevinster for den enkelte og samfunnet.
Helsekompetanse som nøkkelen til endring
Helsekompetanse, altså evnen til å forstå og bruke helseinformasjon, er avgjørende for å ta gode helsevalg. For mennesker med rusutfordringer er dette ofte en barriere, forsterket av stigma, økonomiske hindre og dårlige erfaringer. Lav helsekompetanse fører til at mange unngår å oppsøke helsehjelp.
I Sandnes tilbyr vi helsesamtaler i trygge omgivelser der vi bygger tillit og øker forståelsen for egen helse. Dette styrker tilgangen til behandling og avlaster fastlegene gjennom systematisk helsekartlegging. Ved å jobbe helhetlig får vi bedre oversikt over behovene til hver enkelt, og kan tilby målrettede tiltak.
Å bryte stigma
For å lykkes må vi også utfordre holdningene som hindrer helhetlig helsehjelp. For mange i helsevesenet er mennesker med ruslidelse blitt sett på som "vanskelige" snarere enn som mennesker i en vanskelig livssituasjon. Vi anerkjenner ruslidelsen som en sykdom og aksepterer at atferdsvanskene er endel av sykdommen, ikke et valg.
Helsepersonell må møte alle med respekt og anerkjenne kompleksiteten i rus- og psykiske lidelser. Når vi ser mennesket bak diagnosen, kan vi bryte stigmaet som skaper avstand og utrygghet. Våre erfaringer viser at en inkluderende og tverrfaglig tilnærming gir bedre helse og livskvalitet for individet og for samfunnet.
Helsepersonelloven § 7: En plikt, ikke et forslag
Når liv og helse er truet, skal helsepersonell handle umiddelbart, uavhengig av pasientens samtykkekompetanse. Dette er krystallklart i Helsepersonelloven § 7. Likevel viser praksis – blant annet dokumentert av UKOM – at systemiske svakheter gjør at pasienter med samtidig rus- og psykisk helseutfordring altfor ofte får mangelfull hjelp. Byråkratiske vurderinger av samtykkekompetanse og stigma fører til forsinkelser, selv i livstruende situasjoner.
Dette er ikke bare en juridisk, men en moralsk svikt. Vi trenger et helsevesen der etiske retningslinjer er mer enn teori, der holdningsendring og tverrfaglig samhandling prioriteres, og der alle behandles som likeverdige mennesker.
Hva hindrer oss?
For mange i målgruppen er veien til helsehjelp blokkert av egenandeler, et fragmentert system, mangel på tillit til systemet og erfaringer med å bli møtt med fordommer. Ressursmangel og fremtidig mangel på helsepersonell gjør også at vi må finne mer bærekraftige løsninger. Regjeringen erkjenner disse hindrene, men foreslår kun utredninger og små justeringer. Vi trenger handling, ikke bare rapporter.
Løsningene finnes
Sandnes er en stor kommune, men små kommuner kan også lykkes med dette arbeidet. Frisklivssentraler, treningssentre, frivillige og bruker- og pårørendeorganisasjoner finnes over hele landet. Tilbudene vi gir, er i samarbeid med næringsliv, eksisterende kommunale tilbud og ideelle organisasjoner og bygger på erfaringer fra andre kommuner, kompetansesenter og spesialisthelsetjenesten. Ved å samarbeide på tvers kan vi skape en helhetlig helsetjeneste uten store kostnader.
Vi utfordrer alle helseledere og helsepersonell: La oss ta ansvar. La oss sørge for at alle – også de av oss med de største utfordringene – får tilgang til god helse.
Ingen oppgitte interessekonflikter