Fortjent ros til Høie på kvinnedagen

Når andelen kvinnelige sykehusdirektører er gått opp fra pinlige 10 prosent til 45 prosent på to år, fortjener helseministeren ros på kvinnedagen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Anne Hafstad er journalist og kommentator i Dagens Medisin

DET får han da også fra både Sykepleierforbundet, Legeforeningen og Fagforbundet står det å lese i en artikkel i Dagbladet. Det skjer ikke hver dag. Han får ta det til seg for alt det er verdt, for som helseminister er det nok mer vanlig med kjeft enn med ros. Jeg mistenker også at Bent Høie (H) kommer til å få sin dose med både skrik, skrål, pepper og 8. marsplakater mot seg i løpet av dagen. Det lar jeg ligge nå. Men stikkordet er abort.

At det nå snart sitter like mange kvinner på toppen av våre sykehus som menn, har ikke kommet av seg selv. Riktignok spiller tiden på lag med Høie og utviklingen hadde vel kommet uansett. Sikkert, men han har også virkelig tatt tak.

HØIE BESTEMTE seg for at når 80 prosent av den store hvite flokk i Sykehus- Norge er kvinner – ja da er det ingen grunn til at toppen domineres fullstendig av menn.  Marsjordren til styrene var klar. Finn flere flinke kvinner. Let litt bedre enn dere pleier. Gå en runde til. For de finnes helt sikkert der. Kvinnene som i like stor grad som menn kan gjøre en god jobb på toppen av noen av de mest kompliserte og krevende arbeidsplassene vi har, nemlig sykehusene.

Jeg er ikke overrasket over at kloke, flinke, velutdannede og hardtarbeidende kvinner dukket opp fra kriker og koker, og etter hvert våget skrittet helt til topps. For det handler ganske lite om at de ikke er der. Selvfølgelig er de det. Men noen må se dem, oppmuntre dem og faktisk gi dem muligheten.  

For der menn gjennom generasjoner har bygget nettverk, har ikke kvinner gjort det samme. Noe av grunnen er selvfølgelig at menn jobbet og kvinner passet barn. Det er imidlertid lenge siden, og det får da være grenser for hvor lenge de steriotypene skal få prege hvem som styrer Helse-Norge.

Kvinner må bli flinkere til å heie hverandre frem

ANDELEN KVINNELIGE leger øker. Andelen kvinnelige sykepleiere eller andre med mastergrader, topp lederutdanning og bøttevis med erfaring øker. Andelen leger med lederutdanning øker uansett kjønn. Det blir rett og slett flere kompetente lederkandidater å velge mellom.

For dette handler egentlig ikke om kjønn men om ledelse og lederegenskaper. Og om å plukke de aller beste. Det finnes gode og dårlige ledere blant både kvinner og menn. Gjennom et langt liv har jeg møtt alle variantene. Dårlige ledere er ikke stas enten de går i bukser eller skjørt. Gode ledere er stas.

På kvinnedagen 8. mars viser kvinner seg fra sin aller beste side. Solidaritet, samhold og felleskap står sterkt og applauderes. Men vi må bli flinkere til å heie hverandre frem også i hverdagen. Menn er ganske gode på det. I alle fall når viktige lederstillinger skal deles ut. Da er vi tilbake til nettverkene.

Gutta har dem, og de løfter neste generasjon menn opp og frem. Kvinner må gjøre det samme, for bare slik kan den gode trenden Bent Høie har startet i Helse-Norge fortsette. Jeg har klokkertro på at helsetjenesten blir bedre når de som rekrutterer ledere har flere å velge mellom.

ASTRID NØKLEBYE HEIBERG (H) er for meg et forbilde i denne sammenheng. Den tidligere psykiateren, professoren og fortsatt aktive politikeren har i en årrekke koblet kvinner sammen. Hver 8. mars samler hun kvinner fra akademia, politikk og samfunnsliv til nuperellefest. Jeg vet ikke helt hva nupereller er, men det har visst noe med håndarbeid å gjøre. Det har det vært lite av på festen. Jeg er blant de privilegerte som for mange år siden ble plukket opp og invitert inn. Det er jeg evig takknemlig for. Ikke fordi jeg har sett så mye nupereller, men fordi kvinner i alle aldre, yrker og med politisk tilhørighet møtes og blir kjent. Det kalles nettverk. Det er ikke uvesentlig når lederstillinger deles ut.      

Powered by Labrador CMS