![DELER UT PRIS: – Hvis du spiser, tåler du behandlingen bedre, og behandling er viktig for å overleve. Derfor vil vi i år hylle alle dem som står bak maten til alvorlig syke, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.](https://image.dagensmedisin.no/534831.webp?imageId=534831&x=0.00&y=8.45&cropw=100.00&croph=76.10&width=960&height=548&format=jpg)
Kjøkkenet på Ullevål får Kreftforeningens hederspris
Kjøkkensjefen og kollegene på hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus får Kreftforeningens hederspris for 2024.
– En av tre pasienter ved norske sykehus står i fare for å bli underernært, og halvparten av disse har kreft. For dem er mat nesten like viktig som medisin, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen i en pressemelding.
Hvert år gir Kreftforeningen ut en hederspris til noen som har gjort en særlig innsats på kreftområdet. Denne gang er det altså kjøkkensjef Egil Brevik og resten av hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus i Oslo som hedres med prisen, en yrkesgruppe som sjelden blir sett, men som har stor betydning for pasientene.
– Hvis du spiser, tåler du behandlingen bedre, og behandling er viktig for å overleve. Derfor vil vi i år hylle alle dem som står bak maten til alvorlig syke, sier Ross.
Kjærlighet i hver kjøttbolle
Selv er Breivik både stolt og ydmyk.
– Det er kjærlighet i hver eneste kjøttkake vi lager, sier han.
Breivik sier han håper at Kreftforeningens hederspris vil gjøre at flere får øynene opp for hvor viktig ernæring er på norske sykehus.
– Denne prisen er en anerkjennelse for hele kjøkkenavdelingen på Oslo universitetssykehus. Hver dag jobber vi side om side for å forbedre livskvaliteten for dem som er berørt av kreft. Å sørge for næringsrik mat og omsorg er vår måte å støtte pasientenes kamp og bidra til deres bedring.
Kreftstrategi
Ross sier hun håper at helseminister Jan Christian Vestre legger opp til at flere enn bare halvparten av norske sykehus får en ernæringsstrategi når han på fredag legger fram en ny kreftstrategi for Norge.
– Vi har store forventninger til at han og politikerne vil satse på ernæring, sier hun.