EFFEKTIVT: Nye slankemidler som Ozempic og Wegovy gjør at flere sliter med overflødig hud. Foto: Lise Åserud / NTB

Flere sliter med overflødig hud etter vektreduksjon

Over 4000 personer i Norge har fått diagnosen overflødig hud. Den kraftige økningen kobles mot nye medisiner som brukes for slanking.

Publisert

P4 har fått tallene fra Folkehelseinstituttet. Antallet er nesten tre ganger høyere enn i 2016, melder kanalen.

– Det er rett og slett fordi det har kommet nye og svært effektive legemidler som gir en dramatisk vektreduksjon, forteller plastisk kirurg Marius Solli-Nilsen til P4.

Solli-Nilsen forklarer at mye av økningen skyldes den økte bruken av nye medisiner som Ozempic eller Wegovy. Diabetes- og slankemedisinene gjør at mange går ned rundt 20 prosent av sin egen kroppsvekt, og rundt 80 prosent av disse igjen vil slite med overflødig hud.

I 2023 fikk over 175.000 personer i Norge utskrevet minst ett av legemidlene Saxenda, Ozempic eller Wegovy, viser tall fra Legemiddelregisteret som NRK har fått.

Det er spesielt de litt eldre pasientene som sliter med overflødig hud etter vektreduksjon. For mange kan det gå ut over livskvaliteten. Solli-Nilsen er bekymret for at verken det offentlige eller private helsevesenet har kapasitet nok til å behandle alle disse.

– I møte med denne nye pasientgruppen som har gått ned med Wegovy eller Ozempic, så har vi ikke ressurser til å håndtere en så stor gruppe, sier legen.

Powered by Labrador CMS