IKKE ALLTID: Når en polypp blir funnet under koloskopi (slangeundersøkelse av tykktarmen) blir det alltid vurdert om polyppen kan fjernes komplett ved koloskopi. De fleste polypper kan enkelt fjernes, men ved større polypper eller der det er mistanke om at det kan ha utviklet seg kreft må mer avanserte teknikker benyttes, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Vidar Sandnes

Mangelfullt og misvisende om unødvendige tarmoperasjoner

Å hevde at «4566 pasienter med godartede tarmpolypper har blitt overbehandlet» er direkte feilinformasjon og kun egnet til å skape frykt i befolkningen.

Publisert Sist oppdatert
Stig Norderval. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN

Dagens Medisin, NRK og TV2 omtalte 04.09.24 en studie som samme dag var publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. Presseoppslagene framstår som godt koordinert av gruppen som står bak publikasjonen. I etterkant har det imidlertid vært urovekkende taust. I oppslagene hevdes at over 4500 pasienter i perioden 2008 til 2021 er operert unødvendig med stor operasjon med fjerning av deler av tykktarmen for en godartet polypp. «Som å skyte spurv med kanon» sier studiens førsteforfatter Jens Aksel Nilsen til NRK, og til TV2 uttaler han at «det skulle aldri ha skjedd». Vi vil presisere at studien er viktig og med interessante funn, men når forskere tar på seg ansvaret for å formidle forskningsdata til befolkningen ved å la seg intervjue av pressen har de et særskilt ansvar for at innholdet presenteres balansert. Dette aspektet er temmelig fraværende i presseoppslagene.

Alle polypper kan ikke fjernes med koloskopi

Maria Gaard

Når en polypp blir funnet under koloskopi (slangeundersøkelse av tykktarmen) blir det alltid vurdert om polyppen kan fjernes komplett ved koloskopi. De fleste polypper kan enkelt fjernes, men ved større polypper eller der det er mistanke om at det kan ha utviklet seg kreft må mer avanserte teknikker benyttes, og det kan være aktuelt å henvise pasienten til mer spesialiserte sentra for å få gjort en ny vurdering. Det har foregått en rivende utvikling, særlig de siste fem år, med økt mulighet til å fjerne også større polypper trygt ved hjelp av koloskopiske teknikker. Det som er mulig i dag var imidlertid ikke mulig i like stor grad i 2008.

Men fortsatt kan ikke alle polypper fjernes på denne måten. I slike tilfeller henvises pasienten fra gastromedisin til kirurgisk fjerning av den delen av tarmen der polyppen sitter. Dette dreier seg om større polypper med bred tilhefting til tarmslimhinnen. Gastrokirurger opererer ikke ut deler av tykktarmen uten at dette er grundig vurdert i hvert tilfelle.

Tor-Eivind Bernstein

Siden dataene er hentet fra Norsk pasientregister mangler studien informasjon om størrelsen på polyppene, og om det først er gjort forsøk på koloskopisk fjerning.

Flere grunner til fjerning av tykktarm

Artikkelen viser at andelen som får slik stor kirurgi er redusert i studieperioden, fra 2,0 prosent i 2008 til 1,6 prosent i 2021. Tallene for 2024 vil trolig ligge enda lavere. Hvor lav denne andelen skal være uten at risikoen for alvorlige komplikasjoner ved koloskopisk fjerning øker er ikke fastlagt, men 0 prosent blir den aldri. En av grunnene er at det oppstår hull på tarmen hos 4 prosent av pasientene som gjennomgår kolooskopisk fjerning av store polypper. I dag kan dette ofte lukkes uten en stor bukoperasjon, men denne muligheten var begrenset i 2008. En annen grunn er at flere pasientgrupper med godartede polypper trenger fjerning av tykktarmen av andre årsaker. Det opereres for eksempel en rekke pasienter årlig med fjerning av tykktarmen på grunn av ulcerøs kolitt. Mange av disse har en eller flere godartede polypper og er feilaktig med i dette datamateriale over «unødvendige tarmoperasjoner».

Vi er helt enige med studieforfatterne i at koloskopisk fjerning av godartede tarmpolypper er den beste og for pasienten mest skånsomme behandlingen, og at vi må sørge for robuste koloskopiske enheter i alle helseforetak slik at andelen som får stor tarmoperasjon for godartede polypper blir så lav som mulig. Men å markedsføre studien ved å hevde at «4566 pasienter med godartede tarmpolypper har blitt overbehandlet» (Dagens Medisin 04.09.24) er direkte feilinformasjon og kun egnet til å skape frykt i befolkningen. Vi må forvente at forskere sørger for et høyere presisjonsnivå når slike viktige funn skal presenteres for allmenheten. I dette tilfellet skyter de ut budskapet med kanon mens de heller skulle benyttet luftgevær.

Alle forfatterne er fagrådsmedlemmer i Nasjonalt kvalitetsregister for tykk- og endetarmskreft, Kreftregisteret

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS