
Vi lever fortsatt med mistanken om at vi er kvakksalvere
Er tiden moden for at utredningsansvaret til kiropraktorer også burde inkludere laboratoriediagnostikk?
Kiropraktorer i Norge har gjennomgått en betydelig rolleendring, og bidrar sterkt (1) med håndteringen av, og i senere år med forskning på (2) muskel- og skjelett(msk)-plager som den medisinske profesjonen har nedprioritert (3). Rolleendringen er et resultat av refusjonsordningen, og jeg er bekymret for regjeringens manglende hensyn til den vitenskapsfilosofiske funksjonen ordningen har hatt på reformasjonen av kiropraktorrollen. Hva kan rolleendringen og refusjonssaken (4) lære oss om helsepolitikkens påvirkning på helseprofesjoners mulighet til vitenskapelige utvikling i vår tid?
Ingen profesjon er, i seg selv, vitenskapelig. Kun de metoder som benyttes kan være det, og holdning til forskning (5) er avgjørende for profesjons evne til å utvikle seg. Da det først i fjor var mulig å starte på kiropraktorutdanningen i Norge (6) har holdninger til den kiropraktiske profesjonen i Norge hovedsakelig blitt generert gjennom internettsider og dagligtale, i det jeg vil omtale som «folkebegrep». Bruken av «folkebegrep» forenkler kompliserte faguttrykk overfor pasienter, men kan også forhindre vitenskapelig utvikling dersom de brukes i stråmannsargumentasjon av personer i sentrale posisjoner. (7)
Reflekterer ikke dagens rolle
Kiropraktisk metode og kiropraktikk/kiropraktisk behandling er slike «folkebegrep», som ikke reflekterer dagens kiropraktorrolle. Denne rollen, som jeg har beskrevet tidligere (8), er en utredende og veiledende msk-kliniker, som krever en tilnærming med «dynamisk hierarkisk vekting» av evidens, erfaring og pasienthensyn, ikke en ensidig biomekanisk tilnærming, selv om vår spisskompetanse ligger her, da msk-plager kan ha komplekse biopsykososiale (9) og livsstilsrelaterte årsaksforhold, som krever ulik tilnærming. Begrepet kiropraktikk/kiropraktisk behandling antyder en bestemt form for behandling, men kan i beste fall brukes som et samlebegrep (10) for anbefalte metoder og retningslinjer som kiropraktoren til en hver tid må være oppdatert i, eller rett og slett et utdatert utrykk slik som medisinsk behandling. (11)
Utviklingen i helseprofesjoner oppstår ikke i et vakuum, men gjennom interdisiplinær påvirkning. Kiropraktorrollen i Norge har utviklet seg gradvis, men ble betydelig fasilitert gjennom innvilget henvisningsrett til bildediagnostikk (12) og inntil 12 uker sykemelding (13) ved behov. Dette skjedde ikke uten mistenkeliggjøring av kiropraktorer (14), og vi lever fremdeles med mistanken om at vi er kvakksalvere (15). Fra et vitenskapelig perspektiv var det likevel viktig steg i utviklingen, da kiropraktoren fikk mulighet til å utrede pasienten ved mistanke om patologiske tilstander ved et tidlig stadium, og kunne sørge for nødvendig avlastning ved akutte og subakutte smertetilstander for å forhindre kronisitet. Det er snart 20 år siden kiropraktorer fikk denne retten, og det er ingen indikasjoner på at vi utøver denne på en dårlig måte.
Selv om det er store forbedringspotensialer med kunstig intelligens i primærhelsetjenesten (16), vil vi i større grad enn mange politikere ser ut til å tro være avhengig av kompetansen til norske kiropraktorer. Det biomedisinske paradigmet (17) har med sitt patologissøkende fokus gitt oss vitenskapelige fremskritt, men medfører også en risiko for at mennesker blir mer sårbare, mindre robuste og mer avhengige. Passivisering (18) sammen med overdiagnostikk er et økende problem for folkehelsen (19), som nærer seg på frykt.
Bør vi utvide utredningsansvaret?
Istedenfor en nedbygging av primærhelsetjenesten må vi bli bedre til å forene den biomedisinske og farmakologiske kunnskapen, med kiropraktorens taktile (20), biomekaniske og funksjonsrettede fokus, som vil bidra til bedre håndtering av msk-plager i et tidlig stadium. Er tiden moden for at utredningsansvaret til kiropraktorer også burde inkludere laboratoriediagnostikk? Dette vil kunne redusere unødvendige og kostnadskrevende kontaktpunkter i helsetjenesten, samt redusere overdiagnostikk da kiropraktorer er spesialister i msk-systemet med omfattende biomedisinsk kompetanse.
I min første kronikk skrev jeg om fire tiltak som vil bidra til å kvalitetssikre kiropraktorenes rolle som msk-kliniker i primærhelsetjenesten. Disse løsningene vil ikke være mulig uten en god refusjonsordning. Det er staten som bygger det helsepersonellet som trengs, og staten bør fortsette å stille strenge krav, gi nødvendig oppfølging og forbedre integrering av norske kiropraktorer, som vil være en relativt liten kostnad, og som vil gagne både individer og samfunn.
Den passiviserende samfunnsutviklingen ser ikke ut til å avta, snarere tvert imot. For å bekjempe de negative konsekvensene av dette må vi satse på samspill og respekt, ikke profesjonskamp. Vi må forebygge systematisk og behandle individuelt, gjennom kompetanseheving og aktivitet, og vi trenger en helsepolitikk som anerkjenner dette.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Referanser:
[1] https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-023-09852-3
3 https://www.forskning.no/rygg/ryggsmerter-koblet-til-okt-risiko-for-tidlig-dod/360780
4 https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=101167
5 https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-023-09354-2
6 https://www.kiropraktikk.no/kiropraktikk-2/studere-kiropraktikk/
7 https://yngreleger.no/artikkel/det-b%C3%B8r-ikke-etableres-kiropraktikk-utdannelse-i-norge
8 https://www.dagensmedisin.no/hvilken-fremtid-har-kiropraktikken-i-norge/662244
9 https://www.mn.uio.no/ibv/english/research/news-and-events/events/disputations/2022/sannes.html
11 https://sml.snl.no/medisinsk_behandling
12 https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/otprp-nr-28-2005-2006-/id186782/?ch=4
13 https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/otprp-nr-63-2007-2008-/id514755/?ch=2
14 https://tidsskriftet.no/2000/11/kronikk/kiropraktikk-kunnskap-og-politikk
15 https://tidsskriftet.no/2020/03/tidligere-i-tidsskriftet/legen-og-kvakksalveren
17 https://trygdemedisin.legeforeningen.no/book//m-1297
18 https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/levevaner/fysisk-aktivitet/?term=
19 https://www.med.uio.no/helsam/om/aktuelt/aktuelle-saker/2018/overdiagnostikk-et-okende-problem.html