Keisersnitt gir tredoblet risiko for blødning
Risikoen for kraftig blødning tredobles ved akutt keisersnitt i forhold til vaginal fødsel. Ved planlagt keisersnitt er risikoen dobbelt så stor, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette er første gangen at forekomst, risikofaktorer og konsekvenser av kraftige blødninger er dokumentert i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.
– Vi ble overrasket over at keisersnitt viste seg å være den største faren for alvorlig blødning ved fødsel, sier forsker Siri Vangen ved Folkehelseinstituttet og Rikshospitalet.
Tredoblet risiko
I dag forløses 15 prosent av alle fødende med keisersnitt.
307.415 fødsler er kartlagt gjennom studien. 1,1 prosent av kvinnene hadde blødd mer enn 1.500 milliliter eller trengt blodoverføring etter fødselen, og dette var forskernes definisjon av alvorlig blodtap.
Det var altså en tredoblet risiko for alvorlig blødning ved akutt keisersnitt.
Bør være oppmerksomme
Vangen mener personalet på fødeavdelingene bør være ekstra oppmerksomme på kirurgisk blødning når de utfører keisersnitt.
– 60 prosent av alle blødninger skjer etter at barnet har kommet til verdenen, og da ofte ved forløsningen av morkaken, sier Vangen, som anbefaler å gi et medikament som fremkaller sammentrekninger i livmoren, og å dra forsiktig i navlestrengen for å hjelpe morkaken ut.
Syv døde
De som fikk kraftige blødninger, hadde økt fare for blodforgiftning samt risiko for å rammes av nyresvikt, å måtte fjerne livmoren og for å dø.
Syv kvinner døde av de kraftige blødningene.
Høyere risiko for asiatiske kvinner
Studien viste også at kvinner fra Sørøst-Asia hadde 77 prosent høyere risiko for kraftig blødning enn kvinner fra Europa.
Dette kan muligens komme av at disse kvinnene ofte er eldre når de føder, at de oftere tar keisersnitt, har forliggende morkake og sjeldnere sammentrekninger i livmoren i etterkant av fødselen.
Kvinnene fra Midt-Østen hadde 40 prosent lavere forekomst av kraftig blødning enn europeiske.