- Kaos og svarteperspill i hovedstaden

Leder i Overlegeforeningen (OF), mener det er betenkelig at to store prosesser pågår i Helse Sør-Øst uten at man ser sammenhengen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Den ene prosessen gjelder justeringene i sykehusbudsjettene som må til for å rette opp fjorårets underskudd - samtidig som aktiviteten reduseres i sykehusene slik at man klarer å gå i balanse i år.
Den andre omstillingsoppgaven er hovedstadsprosessen, der målet er å omorganisere sykehusene.
Ikke koordinert?
- Begge prosessene vanskeliggjøres ved at de skjer samtidig, hevder OF-leder Arne Refsum.
Han minner om at bare oslosykehusene skal redusere aktiviteten med cirka 600 millioner kroner.
- Da er Rikshospitalets innsparinger ikke regnet med. Det skal reduseres aktivitet som tilsvarer 600 millioner kroner. Det virker som om mange av budsjettkuttene ikke er konsekvensutredet - og ikke koordinert på et Helse Sør-Øst-nivå.
Uavklarte spørsmål
Eksemplene er mange, ifølge Refsum.
- Man vil legge ned legevakten uten at det vises til hvilke instanser som skal ta over. At A-hus stenger Stensby sykehus, fører til større behov for ambulanser. Den regningen får Ullevål universitetssykehus i neste instans. Vi ser at både Rikshospitalet og Ullevål melder at de vil redusere driften på nevrologisk avdeling. Hvor skal pasientene henvises? Ingen sikrer seg at andre tar over denne aktiviteten. I dag har Rikshospitalet ansvaret for de nevrologiske tilbudene til befolkningen i Asker og Bærum.  Det vil de bare kutte ut - uten å si ifra om hvem som skal overta, sier han
Svarteperspill
Refsum viser videre til at Ullevål har ansvaret for nevrologisk tilsyn ved Diakonhjemmet og Lovisenberg, og at dette blir fjernet.
- Rikshospitalet melder at sykehuset vil frasi seg ansvaret for utenlandske statsborgere som tilfeldig er i Oslo når de blir syke. Alt dette er oppgaver som noen må ta seg av. Når noen andre nekter, må andre overta. Det som foregår i Oslo nå, er etter mitt syn et svarteperspill.
Kunstig lav aktivitet
Lederen av Overlegeforeningen er bekymret for at samtidig som sykehusene kutter og kapper, forberedes en stor omorganisering av de samme sykehusene.
- Avdelinger blir nå redusert og slått sammen. Hvis man planlegger hovedstadsprosessen etter dette bildet, blir det helt feil. Det vi kan se nå, blir en kunstig lav aktivitet - et på mange måter panikkartet bilde. Dette vil stille hele hovedstadsprosessen i fare, vi får ikke det riktige volumet opp i diskusjonen, sier Refsum.
-Hva bør man så gjøre?
- Mitt råd er at man må redusere ambisjonene i enten det ene eller det andre løpet -enten redusere ambisjonene om å gå i balanse eller senke ambisjonene for det man vil oppnå i hovedstadsprosessen. Det siste er det vanskeligste. Den oppgavefordelingen skal gjelde i mange år fremover.
Flukt til private?
Refsum minner om at alle omorganiseringer skaper uro i organisasjonene som er involvert, enten man er såkalt «vinner» eller «taper». Kombinert med at mange kolleger sies opp, risikerer man fort det samme som skjer i den danske Hovedstadsprosessen, hvor fagfolk slutter og går over i et nærmest eksploderende privat helsevesen.
Statsråd Sylvia Brustad har fått Helsetilsynet til å vurdere tillitsvalgtes påstander om at disse nedskjæringene i verste fall kan føre til at pasienter ikke får nødvendig behandling og dø. Hun sier at Helsetilsynet har avvist disse påstandene.
Refsum hevder at denne vurderingen ikke står til troende.
- Innsparingene har ikke mer enn så vidt begynt. Effektene er ikke synlig ennå, og dermed er det foreløpig ikke noe å vurdere.


- Nødvendig med to prosesser samtidig

Bente Mikkelsen hevder at alle helseforetakene er godt kjent med at de ikke kan endre tilbudet og forutsette at andre sykehus tar over funksjoner - uten at dette er avklart på forhånd.

Hun sier det er nødvendig at hovedstadsprosessen foregår samtidig med nedskjæringer. Bente Mikkelsen mener at helseforetakene er vel kjent med at de ikke kan endre tilbud som gjør at regionen som helhet ikke lenger kan ivareta sitt «sørge-for ansvar» for hele befolkningen.
- Dette følger styrene og ledelse tett opp i sitt arbeid. Er foretakene i tvil, tar de dette opp med regionen før beslutningene fattes i det enkelte foretaksstyre. Likevel ser vi at mange ulike forslag og vurderinger foretas i budsjettprosessene, som skaper uro både internt og eksternt. Alle prosessene foregår i åpenhet og det vil alltid være utfordrende å forklare når noe er til vurdering og når noe er besluttet. Men vi ser tiltakene i en regional sammenheng for å sikre befolkningen et godt og likeverdig tilbud i hele regionen - både på kort og lang sikt, sier Mikkelsen.
Unik mulighet
- Dette er en unik mulighet vi nå har for å sikre en langsiktighet og forutsigbarhet, som var blant begrunnelsene for å slå sammen Helse Sør og Øst, legger hun til.
På kritikken fra Arne Refsum om at for mye foregår samtidig, svarer hun at det både er riktig og nødvendig at disse to prosessene går samtidig.
- Sykehusene i regionen må tilpasse driften til de pengene de får i 2008. Vi kan ikke bruke mer penger enn Stortinget har bevilget. Samtidig må vi omstille og utvikle slik at befolkningen får et godt sykehustilbud også i fremtiden.
Må stoppe veksten i ansatte
- Mye av jobben i 2008 vil være å sikre at vi prioriterer vår samlede tillatte aktivitet til beste for pasientene, og at vi sikrer en god kontroll på personellutviklingen for å få riktig kompetanse og et nivå på bemanningen som samsvarer med aktiviteten og tildelte økonomiske rammer.
- Vi ser allerede en tendens til stabilisering av aktivitet i sykehusene i regionen i tråd med eiers krav. Samtidig øker antallet ansatte i samme tempo som tidligere. Når vi vet at over 70 prosent av alle våre driftsmidler går til lønnskostnader, er det helt nødvendig å stoppe veksten i antall ansatte slik at denne får samme utflating som aktiviteten. Vi kan ikke fortsette å benytte stadig flere månedsverk samtidig som aktivitet nærmest videreføres, sier hun bestemt.
Kan ikke endre tilbud
- Bekymrer det deg ikke at sykehusene legger ned tilbud uten at andre tar ansvaret?
- Alle våre helseforetak er godt kjent med at de ikke kan endre tilbudet og forutsette at andre sykehus tar over funksjoner uten at det er avklart på forhånd med de andre involverte sykehusene. De er også vel kjent med at de ikke kan endre tilbud som gjør at regionen som helhet ikke lenger kan ivareta sitt sørge-for ansvar for hele befolkningen.

Forslag til ny sykehusstruktur

SYKEHUSOMRÅDENE:
- Sykehuset Innlandet: Blir omtrent uendret.
- Sykehuset Østfold: Skal eventuelt inkludere deler av Follo.
- Sykehuset Telemark, Sykehuset i Vestfold, Psykiatrien i Vestfold: Mulig at også deler av Blefjell inkluderes.
- Sørlandet Sykehus: Uendret, muligens for lite opptaksområde.
- Sykehuset Asker og Bærum, Sykehuset Buskerud, Blefjell Sykehus, Ringerike Sykehus: Mulig at deler av Blefjell kommer inn under Telemark. Akuttfunksjon ikke avgjort.
- A-hus: Inkluderer to bydeler i Oslo og Follo.
- Rikshospitalet, Ullevål Universitetssykehus, Aker universitetssykehus, Lovisenberg, Diakonhjemmet: UUS områdesykehus og akuttkirurgi, Rikshospitalet nasjonalt og regionalt sykehus, de andre tre lokalsykehus.
- Forslaget skal diskuteres med foretakene, brukere og tillitsvalgte før styret får forelagt saken i april.

Dagens Medisin 05/08

Powered by Labrador CMS