BEREDSKAP: En styrket lokalberedskap, som inkluderer akuttkirurgi og tilgjengelige helsetjenester, vil gi trygghet til befolkningen, sikre rask behandling av medisinske nødstilfeller, og bidra til et sterkere og mer robust helsevesen, skriver Anne Synnøve Amdal.

Kan global uro påvirke vårt behov for lokalsykehus?

For at folk skal kunne bo og trives i distriktene, er det avgjørende at helsetjenester, inkludert akuttbehandling, er lett tilgjengelige og at befolkningen har tillit til tjenestene.

Publisert

Beredskap og økt behov for akuttmedisinske tjenester, med krig i Europa, fare for pandemier, humanitære kriser og klimaendringer, blir viktigheten av lokalberedskap tydeligere enn noen gang. Et robust lokalt helsevesen, inkludert akuttkirurgi, er essensielt for å sikre rask og effektiv behandling av skader og sykdommer som kan oppstå som følge av konflikt eller andre krisesituasjoner. Dette gir trygghet til befolkningen og sikrer at vi kan møte uforutsigbare situasjoner med kompetanse og handlekraft. Derfor er det avgjørende at vi ikke bare bevarer, men også styrker akuttfunksjonene ved våre lokalsykehus for å møte fremtidens utfordringer.

Ved å satse på god lokalberedskap, spesielt i distriktene, kan vi bygge et helsevesen for fremtiden

Balanse mellom akuttbehandling og elektiv behandling 

Lokalsykehus er viktige for å håndtere både akutte helseutfordringer og planlagte operasjoner, kjent som elektiv behandling. Det er positivt at lokalsykehus kan ta unna planlagte operasjoner, men det bør ikke gå på bekostning av kapasiteten til å tilby øyeblikkelig hjelp. En balansert tilnærming er nødvendig for å sikre at pasientene får den behandling de trenger, når de trenger den.

Effektiv håndtering av hverdagslige helseutfordringer

Akuttkirurgi er nødvendig for rask og effektiv behandling av mange vanlige medisinske problemstillinger, som akutte blindtarmbetennelser, skader etter ulykker og ikke minst avklaring om behov for behandling. Uten lokal tilgang til akuttkirurgi må pasienter transporteres til større sykehus lenger unna, noe som kan forsinke behandlingen, øke risikoen for komplikasjoner, samt påvirke en allerede sprengt kapasitet på ambulanser. For eksempel opplevde man nylig en situasjon der en forulykket måtte vente 30 minutter på ambulanse. God lokalberedskap sikrer at slike tilfeller håndteres raskt og effektivt, til beste for pasientenes helse.

Kirurgmangel

Mangel på kirurger i vakt kan påvirke flere avdelinger ved et sykehus, som for eksempel gynekologi, fødeavdelinger og indremedisin. Akuttkirurger er kritiske for å håndtere komplekse medisinske situasjoner. Når kirurger ikke er tilgjengelige, kan det svekke hele sykehusets evne til å tilby helhetlig omsorg. Dette gjør akuttkirurgi til en hjørnestein i et velfungerende sykehusmiljø.

Akuttkirurgi må være en nøkkelfaktor i utdanningen av fremtidens leger. Den økende spesialiseringen inne ulike fag, er ikke bærekraftig for distriktene, og vi må styrke generalistkirurgien. Tilgang til en variert pasientportefølje gir unge leger verdifull erfaring som er nødvendig for å bli dyktige utøvere. Uten muligheter for omfattende opplæring lokalt risikerer vi å miste nødvendig kompetanse. God lokalberedskap er dermed essensiell for å sikre tilstrekkelig opplæring og rekruttering.

Lederskap og samarbeid

God lokalberedskap krever effektivt lederskap som spiller på lag med de ansatte, lytter til deres behov, og sikrer at de har nødvendige ressurser for å utføre sitt arbeid på best mulig måte. For mange lederlag, uten reell innflytelse er ødeleggende. Et sterkt, samarbeidende lederskap bidrar til et bedre arbeidsmiljø og bedre helsetjenester.

For at folk skal kunne bo og trives i distriktene, er det avgjørende at helsetjenester, inkludert akuttbehandling, er lett tilgjengelige og at befolkningen har tillit til tjenestene. Mange må kjøre i opptil en time i motsatt retning for å komme til sitt lokalsykehus. Det er derfor viktig de får god og effektiv hjelp, slik at tilliten til helsevesenet opprettholdes. Uten tilgjengelige og pålitelige helsetjenester risikerer vi at folk flytter fra distriktene, noe som kan føre til ytterligere sentralisering og svekkelse av samfunnene der. Politikerne må derfor sørge for at også distriktene har tilgang til kritiske helsetjenester for å opprettholde en bærekraftig og trygg bosetting. 

Behovet for sikkerhet og beredskap øker, og god lokalberedskap er avgjørende. En styrket lokalberedskap, som inkluderer akuttkirurgi og tilgjengelige helsetjenester, vil gi trygghet til befolkningen, sikre rask behandling av medisinske nødstilfeller, og bidra til et sterkere og mer robust helsevesen. Ved å satse på god lokalberedskap, spesielt i distriktene, kan vi bygge et helsevesen for fremtiden. Jeg oppfordrer myndighetene til å ta umiddelbare tiltak for å sikre at også befolkningen i distriktene har tilgang til nødvendige helsetjenester. Dette innebærer å investere i akuttfunksjoner ved lokalsykehus og sikre god opplæring av fremtidens leger. Nå er tiden inne for å ta ansvar!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS