Kan avsløre risiko for personlighetsforstyrrelser
Ved å sette ettåringer i en utrygg situasjon, kan spesialister finne barn som er i risikogruppen for å utvikle personlighetsforstyrrelser.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dersom det viser seg at barna har en svært utrygg tilknytning til foreldrene, kan foreldrene få kurs med opplæring i å tolke barnas behov.
Testen går ut på at barnet blir fulgt inn i et rom sammen med sin mor. Deretter forlater moren rommet, og barnet blir igjen alene. Så kommer en fremmed inn i rommet, og når vedkommende har forlatt rommet igjen, kommer mor tilbake.
Det tas videoopptak av barnets reaksjonsmåter.
Ingen strategi
- Barn som reagerer såkalt «desorganisert» når de blir forlatt av moren, har en økt risiko for å utvikle personlighetsforstyrrelser, forteller seksjonsoverlege Øyvind Urnes ved Avdeling for personlighetspsykiatri ved Ullevål Universitetssykehus.
- Dette er barn som ikke har noen strategi for hvordan de skal reagere. Noen blir helt stille og beveger seg ikke. Andre gjør underlige ting, forteller Urnes.
Disse reaksjonene kan komme av at barna ikke har et trygt tilknytningsforhold til foreldrene. - Derfor er man nå i ferd med å utvikle kurs for foreldre med psykiske problemer. Man vil da behandle foreldrene i å tolke barnas behov, og deretter sjekker man igjen barnas reaksjonsmåte etter et halvt år, sier Urnes.
Manglende trygghet
Foreldrenes reaksjoner på barns følelser og handlinger er viktige for at barna skal oppnå en trygg tilknytning.
- Hos de fleste foreldre er dette en automatisert prosess, men ikke hos alle. Foreldre kan mistolke barna og over- eller understimulere dem. Dette kan gi en manglende trygghet hos barna, forteller Urnes.
Opptil 85 prosent av barna i høyrisikofamilier greier ikke å lage strategier for hvordan de skal opptre når de blir forlatt. Men også rundt 15 prosent av barna i vanlige familier reagerer på denne måten. - Risikoen er både genetisk og miljømessig disponert. Men de barna som lever under trygge forhold, har en mye større sjanse for å klare seg bra, sier Urnes.
Må tolkes av eksperter
Han understreker at barnas reaksjoner må tolkes av eksperter.
- Dette er ikke noe som foreldre kan gjøre på egen hånd. Og det er ikke slik at barnet nødvendigvis utvikler en personlighetsforstyrrelse selv om det opptrer desorganisert, sier Urnes.
De fleste barn reagerer med engstelse når mor forlater rommet, men lar seg trøste når hun kommer tilbake. Andre forsøker å skjule sine følelser, mens noen gråter og virker utrøstelige. Ingen av disse reaksjonsmønstrene er assosiert med personlighetsforstyrrelser.
Tre-fem prosent av befolkningen
Mellom tre og fem prosent av befolkningen har unnvikende personlighetsforstyrrelse, som innebærer at de trekker seg unna andre mennesker.
Rundt én prosent har ustabil personlighetsforstyrrelse, som kjennetegnes ved ustabilt følelsesliv, aggresjon, og selvskading.