Vil rekruttere 80 fastleger til primærhelseteam-forsøk
Regjeringen vil at helsepersonell skal jobbe i tverrfaglige team i kommunene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie sendte nylig ut et brev til landets kommuner hvor han oppfordrer dem til å delta i regjeringens primærhelseteam-prosjekt.
Regjeringen varslet i Primærhelsemeldingen at de vil etablere primærhelseteam, der helsepersonell skal jobbe tverrfaglig for å gi bedre helsetjenester til de som trenger det mest.
Etter planen skal det første pilotforsøket starte 1. april neste år, og helseministeren ber nå kommunene om å starte dialogen med sine fastleger om å delta i forsøket.
Testes i tre år
Det skal velges ut seks kommuner med til sammen 80 fastleger i pilotperioden som strekker seg over tre år. Et primærhelseteam vil være en utvidet allmennpraksis som i første omgang består av fastlege, sykepleie og helsesekretær.
Les også: Legeforeningen er positiv til primærhelseteam-forsøk
– Er det en «gulrot» til fastlegene og kommunene som blir med i prosjektet?
– Viktigere enn gulrøtter er det at pasientene får bedre tjenester, det er det viktigste i dette. Vi vet at en gruppe pasienter ikke er flinke nok til å bruke fastlegene i dag. Særlig de som har kronisk sykdom, psykiske lidelser, rusproblemer og funksjonshemminger vil ofte ikke «bry» legen og venter lenge med å ta kontakt. De vil ha nytte av en mer aktiv tjeneste hvor sykepleiere og helsesekretærer kan identifisere pasienter som trenger hyppigere oppfølging og kontakt, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.
– Utvikle fastlegeordningen
Hun forteller at de jobber med to ulike modeller for finansiering, hvor den ene tar utgangspunkt i dagens modell, samt betaling for sykepleierens oppgaver. Den andre modellen, som er ny, vil si at primærhelseteamet mottar en sum penger basert på pasientens behov, målt ut fra objektive kriterier.
Erlandsen sier det er frivillig for kommuner og fastleger å delta i prosjektet.
– Dette handler om å videreutvikle fastlegeordningen. Vi skal ikke presse fastleger, men det er viktig å utvikle tjenesten slik at pasienten får et bedre og mer tilgjengelige tjenestetilbud. Penger er motiverende for å gjøre en god jobb, men det aller viktigste for leger og sykepleiere er å få mulighet til å gjøre en god, helhetlig jobb, sier Erlandsen.
Forsøket skal evalueres for å se om primærhelseteam gir innbyggerne et bedre tilbud når det gjelder helsetilstand og mestringsevne, pasient- og brukertilfredshet, koordinerte og sammenhengende tjenester, samt utviklingen i behovet for omfattende helse- og omsorgstjenester.