Stor pågang for hospitering i Norge
Norsk medisinstudentforening frykter svekket læringsutbytte for medisinstudentene i Norge.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nå tar Norsk medisinstudentforening (Nmf) til orde for flere hospitant-plasser i Norge for de norske medisinstudentene i utlandet:
Mens norske studenter i utlandet må gjennom såkalt hospitering - gjennomgå klinisk undervisning utenom den obligatoriske biten for å få godkjent studiet - har medisinstudenter i Norge obligatorisk undervisning på norske sykehus.
– Legene tar på seg for mye ansvar
I en spørreundersøkelse har Nmf undersøkt hvordan hospitering og obligatorisk undervisning foregår ved sykehusene som er tilknyttet norske medisinske fakultet.
De har spurt studentene om det noen steder oppstår konflikter der leger har tatt på seg for mye ansvar – både for medisinstudenter fra norske fakultet gjennom obligatorisk undervisning med legen - og i tillegg for hospitanter som er der frivillig.
- I Oslo hadde over 70 prosent av de nær 400 studentene som svarte på undersøkelsen, opplevd at legen som hadde ansvar for deres kliniske undervisning, også hadde ansvar for hospitanter samtidig. Opp mot 60 prosent av disse opplevde at læringsutbyttet ble negativt påvirket.
- I Trondheim var de samme tallene nær henholdsvis 60 prosent og 75 prosent.
- I Bergen 65 prosent og 42 prosent.
- For Tromsø hadde færre av studentene, sammenlignet med dem i de andre byene, oppleved at læringsutbyttet ble negativt påvirket.
– Vi konkluderer med at når en lege har ansvar for både lokale medisinstudenter og hospitanter, så gir dette negative effekter på læringsutbyttet til studentene, fastslår Rasmus Bakken, leder i Nmf.
Stor utbredelse
– Det viser seg at dette har større utbredelse enn antatt, og ikke bare forekommer på Østlandet.
Medisinstudenter tilknyttet norske fakultet har i løpet av studiet obligatorisk klinisk undervisning ved sykehus tilknyttet fakultet. Her er det leger som er underviserne.
I land som Polen og Ungarn, hvor mange norske medisinstudenter utfører sin grunnutdanning, er det lagt opp til at studentene kan utføre deler av sin kliniske praksis i Norge. Denne praksisen er helt nødvendig for at studentene skal få godkjent studiet sitt og få gjennomføre sin embetseksamen.
– Norge har basert seg på at studenter tar medisinstudiet i utlandet for å dekke behovet for leger her til lands. Flere av de utenlandske studiestedene baserer seg igjen på at studentene selv må finne relevant hospitering for å bestå studiet.
Flere vil hospitere hjemme i Norge
– Det er en fordel om nyutdannede norske leger har god kjennskap til norsk helsevesen når de skal behandle pasienter ved norske sykehus. Derfor bør vi sørge for god tilgang til å hospitere for norske utenlandsstudenter. For å opprettholde høy kvalitet på undervisningen i sykehus for alle studenter, er det nødvendig med god organisering.
Bakken sier man vil se en økning i antallet medisinstudenter som ønsker å hospitere ved norske sykehus som del utdanningen.
– Da er man nødt til å sørge for bedre organisering av denne hospiteringen, slik at den ikke får negative konsekvenser for lokale studenters kliniske praksis. Hvis ikke sender sykehusene fra seg studenter som er dårlig forberedt på turnustjeneste.