IKKE SAMSTEMTE: Leder av Norsk Radiografforbund, Bent Ronny Mikalsen (t.v.) og leder av Norsk radiologisk forening, Gaute Hagen, har ikke samme oppfatning av oppgavedeling og tiltak som kan redusere flaskehals i bildediagnostikken. Foto: Anne Elisabeth Næss og arkiv Foto:

Radiologene: – Fullstendig bortkastet

Det sier leder av Norsk radiologisk forening (t.h.) om radiograf-videreutdanning innen tolkning og beskrivelse av røntgenbilder. Forbundsleder i Norsk Radiografforbund mener oppgavedeling kan redusere flaskehalsene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kommende høst starter en ny radiograf-videreutdanning innen tolkning og beskrivelse av skjelett-røntgenbilder.  Radiografene har lenge jobbet for dette, men får liten støtte fra Norsk radiologisk forening.
«Til liten hjelp»
– Fullstendig bortkastet. Vi er imot dette. Det er en lang utdanning som fører til en lite fleksibel jobb ved at de bare kan se på skjelettbilder. Dette er undersøkelser som i svært liten grad skaper flaskehalser for oss. Flaskehalsen ligger på MR og CT-undersøkelser, sier leder for Norsk radiologisk forening, Gaute Hagen til Dagens Medisin.
Hagen hevder det utdannes for mange radiografer og at radiografene ønsker andre arbeidsoppgaver.
– Vi har ingen tro på at en slik oppgavedeling vil avlaste, og det finnes ikke noe dokumentasjon på nytten og ikke noe regnestykke på om dette er samfunnsøkonomisk . På enkelte steder, som for eksempel legevakt, kan det imidlertid kanskje være nyttig at radiografene kan tolke og beskrive skjelettrøntgenbilder, men totalt sett er dette til veldig liten hjelp for radiologene, mener Hagen.
Målet er avlastning
Forbundsleder Bent Ronny Mikalsen i Norsk Radiografforbund sier holdningen til radiologforeningen er kjent og at radiografene ikke er enig med radiologiforeningen.
Ifølge NIFU, som står bak en rapport om flaskehalser og oppgavedeling i bildediagnostikken publisert i 2013, er en av anbefalingene at det aktivt legges til rette for ny oppgavefordeling.
– Vi støtter oss på forskningsrapporten og på erfaring fra flere helseforetak. Vi har tall på at opptil flere tusen røntgenundersøkelser totalt ligger ubeskrevet ved enkelte helseforetak og sykehus og viser et klart behov for oppgavedeling. Vi er klar over at foreningen ikke støtter dette, men det er radiologer som er positive og ser på dette som en løsning på noe av flaskehalsproblematikken. Hovedmålet er å avlaste radiologene for de tyngre oppgavene, sier Mikalsen til Dagens Medisin.

Han legger til at i noen andre land gjør radiografer tilsvarende oppgaver som det videreutdanningen har som mål å gi kompetanse for.
– I enkelte vestlige land er dette en trend, sier Mikalsen.
Deltidsstudium
Norsk Radiografforbund har i lang tid arbeidet for en slik videreutdanning. Studiet er et deltidsstudium over 1,5 år og gir 45 studiepoeng. Den bygger på bachelorutdanning i radiografi og er et samarbeid mellom Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Høgskolen i Oslo og Akershus, og Høgskolen i Gjøvik.
Videreutdanningen er utviklet i samarbeid med radiografer, radiologer og ledere ved flere av landets helseforetak.
Les mer om videreutdanningen her.

Powered by Labrador CMS