LITE MOBBING: Selv om forekomsten av mobbing blant sykepleiere i Norge er lav, har mobbingen negative effekter i form av psykisk stress hos mobbeofrene. Foto: Colourbox

Norske sykepleiere mobbes mindre enn kolleger i andre land

Men mobbeofrene som konfronterer mobberne opplever mest angst, viser en studie fra Universitetet i Bergen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Blant 2000 norske sykepleiere som har deltatt i studien, sier seks prosent av de av og til ble mobbet på jobb.

– Det overrasket oss at sammenlignet med studier blant sykepleiere i andre land, ser det ut til at norske sykepleiere opplever liten grad av intens mobbing på arbeidsplassen. Forekomsten av mobbing er lavere enn det vi hadde antatt på forhånd, sier Iselin Reknes ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Ikke alvorlig mobbing
Ingen av sykepleierne rapporterte at de opplevde alvorlig mobbing.

Tidligere studier har vist at sykepleiere er en yrkesgruppe som er spesielt utsatt for mobbing på jobb. Reknes, som har tatt doktorgrad på temaet, har også undersøkt effekten av mestringsstrategier ved mobbing.

Mer angst
Et av hovedfunnene er at de som har såkalte aktive mestringsstrategier hvor de aktivt prøver å løse problemet blir mer rammet av angst ett år senere, enn andre.

– Vi fant at det var de som bruker aktive strategier som rapporterte en økning i angstsymptomer når de blir mobbet, mens de som bruker passiv mestringsstrategier har samme angstnivå uavhengig av om de mobbes eller ei. Dette er litt overraskende. En mulig forklaring kan være at når bruk av aktive strategier feiler i å nå et ønsket resultat, opplever man økte angstsymptomer som et resultat av en brutt mestringsforventning, sier Reknes til universitetets nettsider.

Forskerne har ikke undersøkt hvem som står bak mobbingen av sykepleiere. Ifølge Reknes viser andre mobbestudier, på tvers av yrkesgrupper, at en stor andel av mobberne er ledere.

Powered by Labrador CMS