Mener «lakse-effekten» hjalp legerekruttering

Turnusforsøk ga flere leger til Finnmark, og den såkalte lakse-effekten kan ha bidratt til dette, ifølge ny rapport.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

TURNUSFORSØK: I Finnmark er nå turnusforsøket evaluert. Foto: Illustrasjon Colourbox/AGS

Det er Fylkesmannen i Finnmark som sammen med Nasjonalt senter for distriktsmedisin, har evaluert forsøket med direkte tildeling av turnusplasser for leger i Finnmark og prioritet for leger med tilknytning til fylket i perioden 2009-2013.
Tilbake til utklekkings-stedet
De konkluderer med at  nesten dobbelt så mange turnusleger som kom til Finnmark på direktetildeling, fortsatt arbeidet i fylket etter at forsøksperioden var over. Noe av effekten på studentene med direkteplass tilskrives «lakse-effekten»: Leger etablerer seg ofte der de er vokst opp - som laksen som vandrer tilbake der den ble klekket ut.
Tiltak for å øke rekruttering og stabilisering av leger til rekrutteringssvake områder bygger blant annet på teorien om denne lakseeffekten: En faktor som er knyttet til det individuelle nivået; hvor man har vokst opp og bodd, heter det i rapporten.
Lokal tilknytning
En god del av direkteplassene ble nemlig gitt til leger med lokal tilknytning.
I rapporten har man forsøkt å kartlegge geografisk tilknytning for kandidatene som i dag har arbeidstilknytning til Finnmark. Blant disse er andelen med geografisk tilknytning til Finnmark noe høyere blant kandidatene på direkteplass - 47 prosent- sammenlignet med kandidatene på ordinær turnusplass, som utgjør 23 prosent.
Flere jobber fortsatt i Finnmark
Nesten dobbelt så mange turnusleger som kom til Finnmark på direktetildeling, jobbet der fortsatt etter at forsøksperioden var over  i april i år sammenlignet med kandidater fra de andre kommuneturnusplassene i fylket som var knyttet opp mot sykehus sørpå, og som ble fordelt etter vanlig trekning.
– Vi mener at dette tilsier at geografisk tilhørighet bør vektlegges ved tildeling av turnusplasser i rekrutteringssvake områder også i den søknadsbaserte ordningen, sier fylkeslege Karin Straume, i en pressemelding.
Kandidater på direkteplass
– Forutsatt at andelen med geografisk tilknytning til Finnmark er ulik mellom de to turnusordningene også når det gjelder hele populasjonen av turnusleger, skulle «lakseeffekten» teoretisk sett gjøre seg gjeldende både blant kandidatene på direkteplass, og blant kandidatene på ordinær turnusplass i Finnmark, men i mindre grad sistnevnte gruppe. Siden vi mangler de nevnte opplysningene om geografisk tilknytning for kandidatene med turnusplass i Finnmark som ikke har arbeidstilknytning til fylket i dag, er det vanskelig å slå fast i hvilken grad lakseeffekten har hatt betydning for videre arbeidstilknytning, står det i rapporten.
– Vi har imidlertid slått fast at det blant kandidatene på direkteplass er en dobbelt så stor andel som har valgt arbeidstilknytning i Finnmark, sammenlignet med kandidatene på ordinær turnusplass. Vi antar at en del av dette resultatet kan tilskrives «lakseeffekten», heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS