Ga kun fem dagers frist for ELTE-kurs
Psykologistudentene fra masterstudiet på Eötvös Loránd University (ELTE) i Budapest får tilbud om praksis for å få autorisasjon, med start i november.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det skriver Helsedirektoratet på sine nettsider torsdag, og viser til at det komplementerende tiltaket er utformet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Tiltaket skal føre til at de tidligere masterstudentene uteksaminert i 2016 og 2015 ved ELTE-universitetet, endelig kan få norsk autorisasjon som psykolog.
Kvalifiseringstiltaket strekker seg over 14 måneder, og innehar 12 måneder klinisk praksis ifølge direktoratet. – Alle detaljene er ennå ikke på plass, men i samarbeid med universitetene, de regionale helseforetakene og Psykologforeningen jobber vi med å detaljere programmet, skriver Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet skriver at de kandidatene som allerede har stilling som omgjøres til praksisplass, vil bli tilbudt å fortsette i praksisplassen.
Les mer om kvalifikasjonstiltaket på Helsedirektoratets sider, her.
TIDLIGERE ELTE-STUDENT: Kritisk til tidsfristen
Påmelding innen 10. september
Skal man tro Helsedirektoratets informasjon, kan det haste å melde seg til ordningen:
«Kandidatene må si ifra innen 10. september om de vil inn i ordningen». (...)
«Helsedirektoratet skal etter at kandidatene har meldt seg, så langt det lar seg gjøre tilby en plass i geografisk nærhet til dagens bosted. Målgruppen for tiltaket vil bli løpende orientert og det kommer mer informasjon senere. De kandidater som nå velger å takke nei til tilbud om oppstart i tiltaket høsten 2018 av andre grunner enn fødselspermisjon vil ikke kunne regne med å få et nytt tilbud i de to neste puljene».
Helsedirektoratet forklarer til Dagens Medisin at de har sendt ut informasjonen om påmelding til ELTE-kandidatene på e-post, 5. september.
– Frivillig tilbud
Helsedirektoratet er klar over at det er en kort svarfrist på utlysningen av kurset:
– Grunnen til at fristen er så kort, er at kandidatene skal få mest mulig innretningstid. Slik at de som får tilbud om konkret praksisplass, får tid til å eventuelt flytte til kurset starter, i november, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør for autorisasjon i Helsedirektoratet.
Farseth forklarer at de nettopp har fått tilbakemelding fra helseforetakene rundt om i landet om hvilke praksisplasser de kan levere. Helseforetakene hadde svarfrist 29. august for å gi sin tilbakemelding.
– Derfor har vi prioritert å få ut informasjonen så raskt som mulig etter denne fristen. Dette er et frivillig tilbud. De som melder seg vil få et tilbud om plass og så fort som mulig, slik at de får vite hvor de skal, sier Farseth.
– 5 dager er en kort frist. Hva skjer dersom noen ikke skulle rekke å melde seg?
– Vi er opptatt av å få svar fra alle. Dette er en intern frist som er satt. Før vi får en tilbakemelding fra alle, er det vanskelig å komme videre i prosessen.
Turbulent sak
Saken om de tidligere ELTE-studentene daterer helt tilbake til at Helsedirektoratet i 2016 sluttet å godkjenne utdanningen til de tidligere psykologistudentene ved ELTE.
Direktoratet konkluderte i 2017 med at ELTE-kandidatene ikke kvalifiserte for å få utstedt arbeidslisens som psykologer i Norge. Slik at de kunne jobbe veiledet for å få autorisasjon.
Deretter har det skjedd mye i saken – kandidatene fikk bevilget penger over revidert nasjonalbudsjett til en ordning med et 14 måneders ekstra utdanningsopplegg.
ESA har også bedt norske myndigheter svare om behandlingen av psykologistudentene fra ELTE, fordi de mistenker at behandlingen av ELTE-studentene bryter med EØS-avtalen.