Frykter karaktersystem vil latterliggjøre Oslo-studenter

En av de foreslåtte karakterordningene ved medisinstudiet i Oslo vil kunne føre til at studenter fra Oslo blir latterliggjort, mener studentleder.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forslag til ny studieplan ved medisinstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) er nå til høring.
- Kan bli latterliggjorte
Forslag om innføring av karakterer er gjenstand for heftig debatt ved studentene ved medisinsk fakultet, forteller leder for Norsk medisinstudentforening(NmF) Oslo, Bert Baekelandt.
NmF Oslo er mot innføring av karakterer på studiet, av flere årsaker, sier studentlederen.
 – Signalene vi har fått går ut på at karakterskalaen skal være mellom 100 og 65 prosent – 65 prosent  som er dagens strykkarakter. Da vil en D kunne tilsvare en bedre karakter enn en B fra et annet universitet, sier han.
 – Dette vil kunne føre til at studenter fra Oslo blir latterliggjort om en søker på jobb, for eksempel i utlandet, mot kandidater fra andre universiteter, sier han til Dagens Medisin.
 
Ønsker ikke karakterer
I en spørreundersøkelse ved UiO i fjor høst svarte i overkant av 78 prosent av de 865 studentene som svarte, nei på spørsmålet om de ønsket karakterer på medisinstudiet.
Nær 14 prosent svarte ja, mens de øvrige svarte vet ikke.
–  En annen årsak til at vi går i mot karakterer er at studentene kanskje vil bruke mer tid å lese,  og mindre tid i klinikk. Vi mener en analyse av konsekvensene av  innføring av karakterer bør være en prosess som går over flere år,  sier Baeklandt.
Flere uten karaktersystem
Hyppig diskutert blant studentene, er det også at ikke alle eksamensformer egner seg til karaktersetting, eksempelvis kliniske eksamener, sier Baeklandt.
 – Ikke alle eksamensformer egner seg til karaktersetting, da den fort kan bli avhengig av andre faktorer enn studentens kunnskaper, sier han.
Han viser til at internasjonalt ledende medisinske fakulteter ikke har karaktersystem, men bestått - ikke bestått, for eksempel Harvard, Johns Hopkins og Stanford.
UiO-ledelsen: - Studentene blir hørt
Ingrid Os er studiedekan ved medisinsk fakultet og sier hun i høyeste grad er klar over at karakterdiskusjonen er opphetet blant studentene ved fakultetet.
Os forsikrer at studentene blir hørt i diskusjonen.
–Studentene blir hørt, og ja, jeg merker at de er opptatt av dette med karakterer, sier hun til Dagens Medisin.
Det var desember 2012 at Fakultetsstyret vedtok at studieplanen til profesjonsstudiet i medisin skal revideres.
Forslaget til ny studieplan er nå på høring, og Os er såkalt eier av prosjektgruppen som skal revidere studiet.
– Ingenting er bestemt, og det er fortsatt diskusjon om noe deler av noen eksamener skal ha karakterer, mens andre skal ha bestått - ikke bestått, sier Os.
I forslaget som er til høring er det skissert følgende fire  løsninger når det gjelder karaktersetting i studiet:
1.Beholde dagens todelt karakterskala (bestått/ikke bestått)/utsette beslutningen om valg av karaktersystem.
2.Innføre en bokstavkarakterskala (A-F) for alle emner (dvs.semestre/moduler) og for alle studenter fra en gitt dato, og evt. bruke bestått/ikke bestått i noen emner.
3.Innføre en bokstavkarakterskala (A-F) kun i reviderte emner, fortløpende for alle studenter som tar disse, og evt. bruke bestått/ikke bestått i noen emner.
4.Innføre en gradert karakterskala (A-F), men kun fra og med de studentkull som tas
opp på studiet fra høsten 2014 eller våren 2015 (for å ha et semester til å kvalitetssikre eksamensgjennomføringen og karaktersettingen), og evt. bruke bestått/ikke bestått i noen emner.
Prosjektgruppen er delt i synet på å innføre bokstavkarakterer i medisinstudiet. Et mindretall ved representantene for studentene, det vil si to av dem, foreslår  alternativ 1. Et flertall, bestående av de øvrige medlemmene i prosjektgruppen foreslår alternativ 4.

Powered by Labrador CMS