KONKLUDERER: Praksisen med å belaste pasienter med ulike gebyr har skapt mye hodebry for Helsedirektoratet. Etter langvarig utredning slår de igjen fast at dette er ulovlig. Foto: Helsedirektoratet/Getty Images

Fastleger må slutte å kreve gebyr fra pasientene

Det er ulovlig å kreve inn SMS-gebyr og kortbetalings-gebyr fra pasientene, fastslår Helsedirektoratet etter ny juridisk gjennomgang.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Pasienter ved en rekke legekontor betaler fortsatt seks kroner for å bestille legetime via SMS, selv om en ny forskriftsendring i 2016 skulle forby nettopp dette. Allerede i fjor varslet Helfo at fastleger umiddelbart måtte slutte med den ulovlige gebyrinnkrevingen.

Men firmaet HelseRespons, som leverer systemet med SMS-bestilling til mange av landets legekontor, protesterte og mente tjenesten var innenfor loven. Også Legeforeningen etterlyste en juridisk avklaring.

Utredet i 1,5 år
I april i fjor varslet Helsedirektoratet at de skulle komme med en «rask avklaring». Det tok halvannet år.

AVKLARING: Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

– Dette er et regelverk som er vanskelig å formidle utad. Vi har jobbet mye med å forankre vår juridiske forståelse internt og eksternt. Vi beklager at det har tatt såpass lang tid, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet.

Onsdag sendte han ut brev med presisering av reglene for pasientbehandling til alle landets fastleger, kommuner, avtalespesialister og regionale helseforetak.

Her heter det at «pasienter ikke skal betale noe annet enn fastsatte egenandeler/egenbetalinger når de skal til lege eller andre behandlere i den offentlige helsetjenesten».

Pasienter klager
Etter å ha gått en ny runde på jussen, har altså Helsedirektoratet landet på samme konklusjon som sist.

– Pasientbetaling som ikke er hjemlet i regelverket er per definisjon ulovlig. Vår intensjon er å skape klarhet i hvordan reglene skal forstås. Dette for å hjelpe både pasientene, behandlerne og de som administrerer ordningene, sier Mathisen.

Forbudet gjelder blant annet innkreving av SMS-gebyr på bestilling av legetime og gebyr fra pasienter som betaler med kort. Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, er det en rekke legekontor som skyver kostnadene for leie av betalingsautomatene over på pasientene ved å ta fem kroner i gebyr for hver kortbetaling.

– Helsedirektoratet er kjent med at pasienter påføres egenbetaling utover hva som er hjemlet i regelverket. Vi får fortsatt klager fra pasienter som må betale ulike gebyr, alt fra SMS-gebyr til fakturagebyr hvis man vil betale kontant i stedet for med kort, sier Mathisen.  

Må legge om praksis
Direktoratet viser til at pasientens egenandeler og egenbetaling er regulert i lover og forskrifter, og at offentlig behandler ikke kan pålegge pasienten andre utgifter enn det som fremgår av regelverket.

Dette gjelder både SMS og internett-tjenester, men også «eventuelle nye tjenester som ennå ikke er påtenkt eller innført», skriver direktoratet.

– Helsedirektoratet er veldig positive til digitalisering, og at både pasienter og behandlere skal få effektive løsninger. Men fokuset for oss er pasientens rettigheter. Den offentlige helsetjenesten bygger på prinsippet om at folk skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av hvilken privatøkonomi man har, sier Mathisen om bakgrunnen for forbudet.

I brevet ber direktoratet om at leger og legekontor som i dag har en praksis som strider mot gjeldende regelverk legger om praksisen på en slik måte at regelverket etterleves.

Overlater til kommunene å følge opp
– Hvordan vil dere sikre at dette blir fulgt opp?

– Vi har ikke mulighet til å følge opp alle landets fastleger, avtalespesialister og fysioterapeuter individuelt. Det er kommunene og  de regionale helseforetakene som har sørge-for-ansvaret, og derfor har vi også sendt brev til dem, sier Mathisen.

– Hva skal pasienter som i fremtiden fortsatt belastes med slike gebyr gjøre?

– Hvis det er en lege og fysioterapeut med kommunalt driftstilskudd kan man gå til kommunen sin. Noen kontakter pasient- og brukerombud i sitt fylke, mens andre kontakter Helfo eller oss.

Powered by Labrador CMS