1 av 3 strøk til eksamen

Nesten en tredel av studentene fikk «ikke bestått» i andre semester til medisin-, ernærings- og odontologistudiet ved Universitetet i Oslo (UiO). Over halvparten av ernæringsstudentene strøk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De første årene studerer medisin-, ernærings- og odontologistudenter sammen ved UiO. Først halvveis i det fjerde semesteret skiller studentene lag.
Den uvanlig høye strykprosenten skal ikke skyldes vanskelig eksamen eller endringer i undervisningsopplegget. Det blir i stedet oppgitt at det var for mange ernæringsstudenter.
Ikke vanskelig eksamen
- Strykprosenten for medisinstudentene var på 20,2 prosent. Det er ikke dramatisk høyere enn ved de siste to januar-eksamener i dette semesteret. Da har tallene vært på cirka 16 prosent. Strykprosenten for ernæringsstudentene var betydelig høyere, og dette er bakgrunnen for at den samlede strykprosenten ble såpass høy, sier Erik Dissen, semesterleder for andresemester-studentene ved UiO, til Dagens Medisin.
I semesteret står cellebiologi på programmet. Her gjennomgås metabolismebiokjemi, molekylærbiologi, genteknologi, molekylærgenetikk, generell cellebiologi og generell histologi. Eksamenen er skriftlig, varer i seks timer - og studentene bedømmes til resultatet «bestått» eller «ikke bestått».
- Eksamenen var, så vidt vi kan forstå, ikke vanskeligere enn vanlig. Det er heller ikke gjort spesielle endringer i undervisningen dette semesteret, fortsetter Dissen.
Skylder på opptaksrutinene
Nå sprenges lesesalene ved Det medisinske fakultet av studenter som snart skal avlegge sin kontinuasjonseksamen. Ikke minst er det mange ernæringsstudenter. For dem var strykprosenten tett opptil 60 prosent.
Rune Blomhoff, professor i ernæring og leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO, hevder strykprosenten har rot i «begrensninger i opptaksrutinene».
- Det er riktig at det strøk flere ernæringsstudenter enn vanlig i dette semesteret. Vanligvis er strykprosenten omtrent lik for ernæringsstudenter og medisinstudenter. Årsaken til den høye strykprosenten i dette kullet skyldes begrensninger i opptaksrutinene. Disse begrensningene er nå løst slik at vi regner med at dette var et unntak - og at vi i neste semester er tilbake på vanlig nivå, sier Blomhoff.
For mange studenter
Disse begrensingene ser ut til å være for mange studenter.
- Vi har opptak til ernæringsstudiet som del av Samordnet opptak hver sommer. I studieåret 2011/2012 ble studiestart flyttet fra høst 2011 til vår 2012. Det var da vanskelig å forutse prosentvist frafall når studiestart skjedde seks måneder etter opptak. Vår overbooking av studenter viste seg å være for liten til å få fullt kull ved studiestart. Vi måtte derfor rekruttere studenter før studie-start våren 2012, hvorav mange var studenter som ikke hadde ernæring som første prioritet, forklarer Blomhoff.
- En engangsforeteelse?
Ved opp sommer 2012 fikk Avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO tillatelse til å overbooke med langt flere studenter: - Dette har resultert i at vi ved studiestart våren 2013 har langt flere studenter med ernæring som første prioritet. Vi tror derfor den høye strykprosenten i andresemester-kullet høsten 2012 var en engangshendelse som skyldes begrensningene i opptaksmekanismene, sier Blomhoff.
Dagens Medisin har vært i kontakt med kulltillitsvalgt for studentene, men hun ønsker ikke å uttale seg om saken.
Dagens Medisin 04/2013

Powered by Labrador CMS