Ber helseministeren om å ta grep om turnusplasser
Det er for mange gjennomganger av lege-behovet og for lite handling, mener Torgeir Micaelsen (Ap).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Som Dagens Medisin har omtalt er køen for å få turnusplass vedvarende stor, og tross Legeforeningens og medisinstudentenes krav om flere plasser, fastholder regjeringen på å ha 950 plasser i året.
I spørretimen i Stortinget onsdag, ba Ap-politikerne Torgeir Micaelsen og Ruth Grung helseminsteren om å raskt opprette flere plasser.
Micaelsen, Aps helsepolitiske talsperson, mener helseministeren nå har gjennomført nok gjennomganger av legebehovet i Norge, og derfor er i stand til å løse turnusplasskapasiteten umiddelbart.
– Ved ulike korsveier gjennom flere år så har dere henvist til ulike gjennomganger av behov i sykehusene og kommunene. Og nå sist sier Høies statssekretær at det skal bli en ny gjennomgang, sa Micaelsen og viste til Anne Grethe Erlandsens uttalelser i Dagens Medisin nylig, der hun sier at man etter hvert skal ta en gjennomgang for å se å legebehovet.
– Mange «gjennomganger»
– Når er helseministeren ferdig med alle disse gjennomgangene?, ønsket Micaelsen svar på fra helsestatsråden, som svarte:
– Turnusstillingene er attraktive og vi ser at flere ønsker plass enn de som er ledige - også i distriktene. Dette viser også at omleggingen av turnusordningen i hovedsak fungere bra. Så er det sant at mange velger å studere i utlandet, og søker turnusplasser i Norge. Det har gjort at det er flere søkere enn det er plass til svarte Bent Høie.
– Jeg har valgt å opprettholde 950 turnusplasser i året, på tross av anbefalinger fra Helsedirektoratet og helsetjenesten som sier at det er for mange. Norge har en høy legedekning sammenlignet med andre land, sa Høie, som la til at han er enig med Micaelsen i at det er et behov for flere legespesialister i fremtiden.
Høie: – Skal vurdere
– Videre er det verdt å merke seg at en del av dem som søker, som har utdanning fra andre EØS-land, ikke behøver å søke turnus før de kan søke en LIS-stilling. Med omleggingen av spesialiststrukturen så vil dagens turnus inngå som en større del av den, og vi vil da vurdere om det er behov for flere plasser, sa Høie.
«...«gjennomgang», igjen»
– Nå nevner du en «gjennomgang» igjen, og et behov som du bekrefter er til stede. Men her har man et tiltak som kan iverksettes raskt, så jeg synes det er rart å henvise til en ny gjennomgang i stedet for å handle, sa Micaelsen.
Høie på sin side mener det ikke er åpenbart at han bare «kan handle»:
– Det er ikke åpenbart når både Helsedirektoratet og helsetjenesten anbefaler å redusere antallet turnusstilinger, mens jeg har valgt å holde et høyt antall, sa Høie.
– Dyrt utdannede i kø
Også Arbeiderpartiets Ruth Grung, medlem i Helse- og omsorgskomiteen, spurte helseministeren om turnusstillingene til leger.
– Det er spesielt at de som har den dyreste utdanningen står i kø for å få fullført legeutdanningen, samtidig som vi har en kø av pasienter i andre enden? Satser Høie på å importere leger eller skal vi utdanne dem på egenhånd?
– Det er ingen ny situasjon at om lag 40 til 50 prosent av legene har sin utdanning fra utlandet, slik har det vært over lang tid, sa Høie, som gjentok at Norge har høy legedekning.
– Mye av tiltakene regjeringen har gjort for å redusere ventetidene har virket, det står færre i kø, ventetiden er kortere. Dette handler blant annet om at sykehusene jobber mer systematisk med pasientbehandling, svarte han.