TVUNGEN MEGLING NESTE: Onsdag møter Marit Hermansen og Rune Frøyland Spekter-ledelsen hos Riksmekleren. Foto: Per Corneliussen

– Vi kan streike til jul

Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse, viser streikemuskler før tvungen megling.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag møtes partene i sykehusstreiken til tvungen megling, 30 dager etter at streiken brøt ut. Historiens lengste sykehusstreik ble i går utvidet med ytterligere to sykehus, Helse Møre og Romsdal og Sykehuset Innlandet. 595 ansatte og 15 sykehus er dermed i streik.

Hvis den tvungne meklingen på onsdag blir resultatløs, kommer konflikten til å bli svært langvarig, advarer Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse. Dagen etter meglingen har de streikende varslet enda et uttak, denne gangen er det 13 ledere ved Oslo universitetssykehus som tas ut.

– Vi ser ingen grunn til å avslutte streiken selv om meglingen ikke fører frem. Vi vil streike til Spekter får nytt mandat fra sine sykehusdirektør.

– Kan dere streike helt til jul?

– Hvis meglingen ikke fører frem så vil vi vurdere streiken fortløpende, uke etter uke. Men ja, vi kan holde på til jul. Vi har streikemuskler i form av økonomi, sier Frøyland til Dagens Medisin.

Les også: – Spekter bruker kreftene på dobbeltspill

Dagens Medisin har bedt Legeforeningen oppgi hva streiken koster fagforeningen i form av lønnsutbetalinger til de streikende, men fått til svar at dette ikke er informasjon de oppgir.

Ventetidene øker
Dagens Medisin har vært i kontakt med Niels Kristian Thybo, avdelingssjef ved Medisinsk avdeling på Bærum sykehus. Sykehuset har tidligere slitt med lange ventelister for pasienter som skal utredes for hjerteproblemer, men har ifølge Thybo klart å redusere ventetiden gjennom systematisk jobbing den siste tiden.

Den pågående sykehusstreiken kan imidlertid forverre situasjonen igjen.

– Vi har 60 prosent kapasitet på hjertemedisinsk avdeling nå. Hvis den situasjonen i verste fall fortsetter ut året så vil pasienter måtte vente i 16 uker på time. Det er alt for lenge, og vi følger med uke for uke og vurderer å begynne å henvise til private aktører. Vårt mål er at ingen skal vente mer enn fire uker, sier Thybo til Dagens Medisin.

Over 2300 pasienter over hele landet har fått avlyst time til undersøkelse eller operasjon, ifølge en kartlegging NRK gjorde for to uker siden.

– Med en langvarig sykehusstreik vil ventetidene i sykehusene bare øke. Har dere samvittighet til å streike helt til jul?

– Det dreier seg ikke om samvittighet, men om å få på plass arbeidstidsordninger som vil tjene alle på lang sikt. Vi ønsker å bygge videre på tilbudet vi la frem til Spekter i forrige uke, som vi mener løser både vårt behov for forutsigbare vakter og sykehusenes behov for fleksibilitet, sier Frøyland.

Håper på løsning
Også motparten sier de håper på en forhandlingsløsning.

– For hver dag denne legestreiken varer, får stadig flere pasienter utsatt sin behandling. Som alltid går vi også inn i denne meklingen med håp om en konstruktiv og løsningsorientert prosess som bidrar til avslutning av streiken, sier Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og samfunnspolitikk i Spekter, til NTB.

Frøyland var i går i Bergen for å treffe streikende, og reiser i dag til Stavanger.

– Etter 27 dager med streik er det overraskende stor vilje til å stå på i streiken. Vanligvis er det slik at en streikeleder reiser rundt og motiverer folk til å stå i streiken. Nå er det nesten slik at de streikende motiverer streikeledelsen til å holde ut i en streik som de ser på som helt nødvendig. Vårt krav har stor legitimitet blant andre fagforeningen og folk flest. Det er fantastisk for en streikeleder å oppleve slik støtte til grunnlaget for konflikten, sier Frøyland.

Les våre nyeste debattinnlegg om streiken:
Spekter ønsker ikke gode leger
Spekter reiser seg ikke for gravide leger på bussen
Gi oss gleden tilbake!

Les lederen i Dagens Medisin om streiken: Tillitskrisen

Powered by Labrador CMS