INGEN LØSNING: Marit Hermansen og Rune Frøyland optimistiske på vei inn til Riksmeklerens kontor onsdag morgen. Drøye fem timer senere var det klart at forhandlingene brøt sammen - igjen. Foto: Målfrid Bordvik

Tvungen mekling førte ikke frem, sykehusstreiken fortsetter

Dagens lovpålagte mekling mellom Spekter og Akademikerne ble resultatløs.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dermed fortsetter historiens lengste sykehusstreik.

– Jeg beklager at vi ikke fant noen løsning. Dette betyr at konflikten og uroen i sykehus fortsetter, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.

Innholdet i dagens mekling hos Riksmekleren er taushetsbelagt.

– Spekter ignorerer budskapet fra en samlet arbeidstakerside om at arbeidstid utover arbeidsmiljølovens grenser må være basert på et kollektivt system. På denne måten rokker Spekter ved den norske modellen. Nå blir det fortsatt streik og en ytterligere forverring av tillitskrisen mellom partene, sier Frøyland.

Mens meklingen pågikk, var en rekke leger samlet til «forhandlingsvake» på Legenes Hus. Her oppfordret Rødt-leder Bjørnar Moxnes legene til å kjempe videre.

Les også: – Vi er ikke utdannet til å dele ut løpesedler og steke vafler

– Beklager at Legeforeningen fortsetter streiken
Også Spekter-lederen beklager utfallet.

– Spekter og helseforetakene har også i dag forsøkt å imøtekomme Legeforeningens krav om kollektivt vern ved utarbeidelse av arbeidsplaner. Dette har ikke ført frem. Vi beklager derfor at Legeforeningen velger å fortsette streiken som nå berører flere tusen pasienter. Helseforetakene er ansvarlig for pasientbehandlingen og arbeidsmiljøet for legene og kan ikke delegere dette ansvaret til tillitsvalgte i Legeforeningen, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Spekter har i årets tariffoppgjør ikke krevd noen endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men har foreslått at tariffavtalen videreføres slik den er i dag. De mener dagens tariffavtale gir rom for å planlegge arbeidstiden for leger på flere måter.

Legeforeningen har på sin side stilt krav om at dagens praksis med rullerende planer skal nedfelles i tariffavtalen. Dette nekter sykehusene og Spekter å etterkomme.

– Sykehusene må fremdeles ha mulighet for å planlegge på forskjellige måter, både for å sikre best mulige tilbud til pasientene og et godt og forsvarlig arbeidsmiljø. Det er sterkt beklagelig at Legeforeningen streiker for å motsette seg dette, sier Bratten.

Hun beklager at mange pasienter får utsatt sin sykehusbehandling.

– Sykehusene gjør det de kan for at færrest mulig skal bli berørt, men likevel er det dessverre mange pasienter som ikke får det tilbudet de har krav på like raskt som vanlig, sier Bratten.

Trappes opp
Akademikerne har i dag 595 medlemmer ved 15 sykehus i streik. I morgen trappes streiken opp med 13 ledere ved Oslo universitetssykehus, mens ytterligere 20 leger går ut i streik ved Helse Bergen og St. Olavs Hospital på mandag. Da vil streiken altså omfatte 628 leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer, samfunnsvitere og tannleger.

I forrige uke foreslo Akademikerne en løsning som de mener er god for alle parter, men som Spekter avslo.

– En samlet fagbevegelse, arbeidslivsforskere, og et stort flertall i befolkningen sier nei til sykehusenes farlige plan. Motstanden kommer til å vokse ytterligere etter sammenbruddet i dag, sier Frøyland.

Les våre nyeste debattinnlegg om streiken:

- En trussel mot utenlandsk rekruttering
Fare for kompetanseflukt
En annerledes streik går mot slutten
Spekter ønsker ikke gode leger
Spekter reiser seg ikke for gravide leger på bussen
Gi oss gleden tilbake!

Les lederen i Dagens Medisin om streiken: Tillitskrisen

Powered by Labrador CMS