Skrev under på lojalitet til arbeidsgiver
I flere år har ansatte ved Sykehuset Østfold skrevet under på en kontrakt der lojalitetsplikten til arbeidsgiver presiseres. Nå fjerner sykehuset punktet fra kontrakten.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Jusprofessor Jan Frithjof Bernt ved Universitetet i Bergen (UiB) reagerer på at et punkt om den såkalte lojalitetsplikten er med i det som kalles en «Databrukerkontrakt» for Sykehuset Østfolds ansatte.
Skygger for varslingsplikt
Sykehuset viser i kontrakten til den lovpålagte taushetsplikten, helselovgivingen og arbeidsmiljøloven. I tillegg viser sykehuset til den ikke lovfestede Lojalitetsplikten, og skriver: «Alle arbeidstakere har lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Dette innebærer at man ikke med viten og vilje skader arbeidsgivers anseelse, økonomi eller evne til å utføre oppgaver og plikter».
At dette er med i kontrakten, skygger for prinsippene om at arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold, mener Bernt.
- Det står ettertrykkelig i Helsepersonelloven at ansatte har både rett og plikt til å varsle tilsynsmyndighetene om forhold som kan medføre fare for pasienters sikkerhet, altså uten noen plikt til å gå tjenestevei internt - og uten at det kreves at skade har inntrådt eller at det er stor fare for at den vil inntre, sier han.
Utydeliggjøring
Bernt viser også til Arbeidsmiljøloven, der det fastslås som alminnelig prinsipp at arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten, så lenge slik varsling er forsvarlig, og alltid - uten slik forsvarlighetsvilkår - til offentlige tilsynsmyndigheter.
- En bred bestemmelse om lojalitetsplikt for tilsatte ved helseinstitusjon er i beste fall egnet til å utydeliggjøre disse viktige prinsippene. Helsepersonellet er tilsatt for å ivareta vår alles behov for faglig forsvarlig helsehjelp, og det kan aldri anses som illojalt å gjøre oppmerksom på svikt eller svakheter her. Men den som vet om slike forhold, må selvsagt også varsle sine overordnede om det, sier Bernt til Dagens Medisin.
Personell kan uttale seg kritisk
Anne Kjersti Befring, direktør for juridisk avdeling i Legeforeningen, viser til at lojalitetsplikten ikke er lovfestet, og at den grunnlovfestede ytringsfriheten også gjelder.
- De ansatte kan tro at lojalitetsprinsippet setter absolutte grenser for all kommunikasjon utad, noe som er feil. Også helsepersonell kan delta i debatter om sykehus eller være kritiske om sykehus. Ut ifra den allmenne offentlige interesse kan det være nødvendig at ansatte sier fra om ting som skader arbeidsgivers anseelse, sier hun.
- Og hvem skal si ifra hvis ikke de ansatte gjør det, for eksempel om økt risiko som følge av en gammel strålemaskin eller at det ikke er tilstrekkelig antall leger på vakt. Noen ganger kan det være nødvendig å si ifra også i det offentlige rom, påpeker Befring.
Reviderer kontrakt
Ved Sykehuset Østfold har alle nyansatte måttet signere kontrakten i flere år. - Men nå er sykehuset i ferd med å revidere kontrakten, sier jurist og spesialrådgiver Jostein Vist til Dagens Medisin.
- Jeg er enig i at man kan lese dette slik Befring og Bernt påpeker. Det har selvsagt aldri vært meningen, og slik sett er dette mer en formuleringsmessig ubevissthet om hva dette kommuniserer. Den siste tiden har det pågått et arbeid for å se på databrukerkontrakten, men dette er ikke vedtatt ennå. I den nye kontrakten vil dette være fjernet. Det har altså ikke vært meningen å innskrenke det de to påpeker, noe som vil gå tydelig frem når den nye kontrakten kommer. Jeg kjenner for øvrig ikke til at noen ansatte har uttrykt undring over formuleringen, sier Vist.
Dagens Medisin 18/2012