UNN-ledelsen: –Vi deler bekymringen
Viseadministrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge deler bekymringen om «cruisepasientene».
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
I en ytring på NRK onsdag, delte overlege og nevrolog Claus Albretsen sin bekymring for «cruisepasientene» i innspurten til sommerferien.
Dette var også tema på Dagsnytt 18 på NRK onsdag kveld.
– Vi ser bare at den økte arbeidsmengden gjør at noen pasienter blir avspist med mindre tid og gjerne må skrives ut før de egentlig burde, sa han til Dagens Medisin onsdag.
Nå får han støtte fra Einar Bugge, som er viseadministrerende direktør ved UNN.
«En merkbar belastning»
Bugge understreker at UNN er forpliktet til å yte nødvendig øyeblikkelig helsehjelp til turister, på samme måte som nordmenn i utlandet får lokal helsehjelp når de trenger det og at de mottar betaling for dette standardsatser.
– Likevel er det et faktum at akutt sykdom og skade hos turister utgjør en merkbar belastning på sykehusene, særlig om sommeren. Da er driften allerede krevende, på grunn av ferieavvikling og for lav tilgang på vikarer. Belastningen blir dermed ekstra synlig og krevende for våre ansatte i sommermånedene, sier han.
Bugge påpeker videre at hver utenlandsk turist trenger en hel del oppfølging i tillegg til det medisinske, som reisekoordinering og -oppfølging, samt at forsikringsordninger tar mye tid og ressurser fra UNNs personell.
– Vi har derfor forståelse for ytringen, og den bekymringen som framkommer der, sier han.
Foreløpig ikke store utfordringer
Fagsjef i Helse Nord, Geir Tollåli, sier at sykehusforetakene har ansvaret for å organisere og dimensjonere tjenestene på forsvarlig vis til alle pasientene også i ferieperiodene.
– Helse Nord har ikke fått til meldinger fra sykehusforetakene om at de ikke kan gi forsvarlige spesialisthelsetjeneste, sier han.
Einar Bugge bekrefter at UNN foreløpig ikke har kommet i en sitasjon der de har veldig store utfordringer med å håndtere driften, men sier de vil varsle Helse Nord dersom dette endrer seg.