Slik har Rikslønnsnemnda konkludert om legestreiken
Rikslønnsnemnda har avgitt sin kjennelse om Legeforeningens streik i fjor høst.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Onsdag denne uken behandlet Rikslønnsnemnda tvisten mellom Legeforeningen og KS.
Legene gikk til streik høsten 2020 med ønske om å få et tak på hvor mange timer en lege kan pålegges å jobbe legevakt. En slik grense ville ikke KS gå med på. Arbeidsgiverforeningen var også kritisk til at Legeforeningen valgte å gå til konflikt.
Nemndas kjennelse ble kjent fredag kveld. Nemnda har besluttet at tariffavtalen forlenges uendret til 31. desember 2021.
Her finner du hele Rikslønnsnemndas kjennelse.
Varsler fortsatt kamp
– Kjennelsen kan føre til enda høyere arbeidsbelastning på legevakt og forverre krisen i fastlegeordningen. Vår kamp for en levelig arbeidshverdag er ikke over, uttaler president Marit Hermansen i Legeforeningen i en pressemelding.
Legenes leder er krass i sin vurdering av kjennelsen:
– Denne vurderingen må KS og staten stå til ansvar for. Vi kan ikke forsvare dette overfor våre medlemmer, sier Hermansen.
KS: – Forståelse for vårt syn
KS er på sin side fornøyd med konklusjonen, samtidig som organisasjonen uttrykker at dette ikke er en varig løsning på konflikten.
– Vi oppfatter at rikslønnsnemnda har forståelse for vårt syn om at dette er en problemstilling som ikke kan løses i en tariffavtale, løsrevet fra de nasjonale rammevilkårene i fastlegeordningen, sier direktør for arbeidsliv Tor Arne Gangsø i en pressemelding.
– Staten, KS og Legeforeningen må uansett sette seg sammen og finne løsninger som gjør at kommunene kan sikre innbyggerne legevakt, og som samtidig sikrer legene en forsvarlig vaktbelastning.
«Krevende for unge leger»
I nemndas merknader vises det likevel til at legene har en tøff arbeidshverdag.
«Rikslønnsnemnda har forståelse for at legevakttjenesten og de unntak som er gjort fra arbeidstidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven innebærer en stor belastning for legene i kommunehelsetjenesten. Særlig forstår Rikslønnsnemnda at dette oppleves som krevende for unge leger,» står det å lese i kjennelsen.
Nemnda skriver også rett ut at det er «behov for en revisjon av de avtaler som finnes i dag.»
Skal lese grundig
Legeforeningen har tidligere erfaring med å ta en streike-sak til arbeidsretten. Dette skjedde etter sykehusstreiken i 2016, og legene vant saken mot arbeidsgiverforeningen Spekter.
– Vi vil nå lese kjennelsen grundig og vurdere hvordan vi på best mulig måte skal jobbe videre for å få på plass et helt nødvendig vern for legene i kommunehelsetjenesten, uttaler Hermansen i pressemeldingen.
Dette er nemndens sammensetning:
Sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud, leder
Seniorforsker Erling Barth
Professor Bjørnar Borvik
2. nestleder Roger Heimli, LO
Avdelingsdirektør Margrethe Meder, NHO
Sentralstyremedlem Nils Kristian Klev, Den norske legeforening
Avdelingsdirektør for avdelingen jus- og arbeidsliv Lars Duvaland, Den norske legeforening
Avdelingsdirektør Forhandling Hege Mygland, KS
Advokat Hege Torvbråten, KS