Nakstad: Ingen tegn til færre innleggelser
Pågangen av pasienter i helsetjenesten var stabilt høy gjennom hele romjula, uten tegn til nedgang. De aller fleste innleggelsene var akuttinnleggelser.
Helsedirektoratet har foreløpig ikke fått oppdaterte smittetall fra dagene etter juleferien. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer imidlertid i en epost til NTB at det verken har vært færre pasienter i helsetjenesten eller nedgang i antall innlagte.
Han sier det er vanskelig å forutsi når vinterens smittetopp for korona og influensa vil komme.
– Når det gjelder covid-19 har antallet inneliggende pasienter vært ganske uendret de siste to-tre ukene. I går lå det eksempelvis 368 pasienter på sykehus med covid-19-diagnose. Antallet influensapasienter har derimot steget brattere de siste ukene, derfor er det grunn til å tro at influensabølgen vil fortsette i noen uker til. Forhåpentligvis vil vi nå toppen i løpet av januar måned, skriver han.
Nye tall på vei
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet opplyser at det kommer ny ukesrapport om smittesituasjonen torsdag. Forrige rapport kom rett før jul.
– Vanlige vintre måler vi i januar–februar om lag 1500–2000 innleggelser for luftveisinfeksjoner hver uke. I uke 50 passerte vi 2000 med korona, influensa og lungebetennelse som de største gruppene. Vi vil nok komme noen hundre over dette igjen, før det snur, skriver han i en epost til NTB.
Økt beredskap
Belastningen skyldes dels mange pasienter og dels at mange helsepersonell er syke selv. Flere sykehus har økt sitt beredskapsnivå i jula. Fram til nyttårsaften var beredskapen økt ved både St. Olavs hospital, Nordlandssykehuset HF, Sykehuset Vestfold HF, Sykehuset Innlandet HF, Vestre Viken HF og Helse Stavanger HF.
Mandag meldte flere sykehus at de hevet beredskapen.
Tirsdag melder Helse Fonna at de hever beredskapen til grønt nivå. Bakgrunnen er mange pasienter med luftveisinfeksjoner samt høyt sykefravær blant de ansatte, skriver helseforetaket i en pressemelding.
Dermed blir planlagte operasjoner utsatt, og personell blir flyttet på slik at de er i stand til å ta seg av øyeblikkelig hjelp på en bedre måte. Pågangen ved akuttmottaket i Haugesund har de siste ukene vært enorm, og mange pasienter er blitt sendt hjem.
Vestre Viken hever tirsdag beredskapen ytterligere til gult nivå. Bakgrunnen er stor pågang av pasienter med infeksjonssykdommer og bruddskader. Det er også høyt belegg på sengepostene med et stort behov for isolasjon av pasienter, ifølge en pressemelding. I tillegg er det fortsatt høyt sykefravær blant de ansatte hos Bærum sykehus, Drammen sykehus, Kongsberg sykehus og Ringerike sykehus.
– Slike hevinger av beredskapsnivået gjøres først og fremst for å styrke ledelse og koordinering av pasientflyt ved sykehusene. De sier ikke nødvendigvis noe om kapasitetsnivået eller alvorligheten i situasjonen isolert sett, påpeker Nakstad.
(©NTB)