TRIPPELBEHANDLING: Med budesonid, glykopyrrolat og formoterol (BGF) gir en signifikant reduksjon av sykdomsforverrelser med 24 prosent og totalmortalitet sammenlignet med standard symptombehandling. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Foto:

Positive KOLS-resultater fra AstraZeneca-studie

Fase tre-studien ETHOS, en 52 ukers klinisk studie som er finansiert av AstraZeneca viser at trippelbehandling med budesonid, glykopyrrolat og formoterol (BGF) reduserte frekvensen av moderate og alvorlige forverrelser av KOLS.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

ETHOS-studien er en randomisert fase tre-studie, dobbelt-blindet, med parallellgruppe og fire behandlingsarmer, som undersøkte sikkerhet og effekt ved bruk av trippelbehandlingen. Totalt ble 8 509 pasienter inkludert i studien. Studien viser at trippelbehandlingen med BGF gir en signifikant reduksjon av sykdomsforverrelser med 24 prosent og totalmortalitet sammenlignet med standard symptombehandling.

Reduserte død

Trippelbehandlingen ble sammenlignet med glykopyrrolat og formoterol (GFF) eller budesonid og formoterol (BFF). Studien er publisert i The New England Journal of Medicine, det skriver AstraZeneca I en pressemelding.

Studien viser også at trippelbehandling med BGF 320/18/9.6 mikrogram reduserer risikoen for død uavhengig av årsak sammenlignet med GFF, men ingen signifikant reduksjon sammenlignet med BFF.

En subanalyse av studien, publisert i American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine, bekrefter at trippelbehandlingen reduserer død uansett årsak med 49 prosent, sammenlignet med GFF.

Foto: – For pasientene betyr dette en mulighet til å få leve lengre, uttaler uttaler professor dekan Per Sigvald Bakke, spesialist i lungesykdommer og i indremedisin dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen. Kim E. Andreassen, UiB

KOLS i Norge

– Det å forebygge forverrelser ved kols er et viktig behandlingsmål, derfor er det flott at vi har studier på kolsmedisin som vise at behandling reduserer sykdomsforverrelser, uttaler professor dekan Per Sigvald Bakke, spesialist i lungesykdommer og i indremedisin dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.

– Det som er ekstra interessant, og ikke minst viktig, med denne studien, er at den viser at kolsbehandling påvirker overlevelse, og at det å gi kolsmedisin reduserer dødelighet ved kols. For pasientene betyr dette en mulighet til å få leve lengre, uttaler Bakke.

KOLS er den tredje vanligste dødsårsaken i verden, og rammer hvert år cirka 384 millioner mennesker globalt. I Norge er det 150 000 mennesker med KOLS, men man regner med at mer enn dobbelt så mange lever med sykdommen uten å vite det. Hvert år legges det inn mer enn 10 000 mennesker med KOLS i Norge. Ti prosent dør i forbindelse med innleggelse.

Powered by Labrador CMS