Samler alle farmakologiske laboratorier i ny nettportal
– Tidligere måtte man ringe rundt til sykehus for å finne ut hvilke laboratorier som tilbyr hvilke farmakologiske analyser, sier opphavsmennene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Tidligere denne uken lanserte farmakologene Andreas Westin og Tormod Bjånes Farmakologiportalen – et nettbasert oppslagsverk over alle laboratorier i landet som utfører analyser av legemidler og rusmidler i blod, urin, spytt og hår.
– Tidligere har man måttet ringe rundt eller søke på mindre brukervennlige nettsider ved hver og én av institusjonene for å finne ut hvilke analyser de tilbyr, sier Westin.
Praktisk informasjon om prøver
Kjernen i nettportalen er en søkemotor der man kan søke på legemidler og rusmidler for å få en oversikt over hvor det gjøres analyser for disse substansene, hvilke analysemetoder laboratoriene benytter seg av, og hvor ofte de utfører analyser for forskjellige substanser.
– Her finner man også informasjon om hvilket prøverør som skal brukes, hvor mange rør som skal sendes, og all annen praktisk informasjon som trengs for å sende en prøve til et laboratorium, sier Bjånes.
– Kommer klinikerne til gode
Westin og Bjånes mener det nye oppslagsverket primært vil være et verktøy for dem som jobber på laboratoriene, men at portalen også vil komme klinikerne til gode.
– La oss for eksempel si at en anestesilege på St. Olavs hospital har gitt en pasient tiopental, og lurer på hvorfor anestesien ikke virker. Så tar legen en blodprøve, og spør oss på laboratoriet om vi kan analysere den for tiopental. Da svarer vi at det gjør ikke vi hos oss, og når legen da spør hvor det gjøres, blir vi svar skyldig. Slike situasjoner skal ikke lenger være nødvendig, sier Westin.
Samordner referanseverdier
Med portalen ønsker de to opphavsmennene også å samordne informasjon om substansene i registeret på tvers av institusjoner. Dette gjelder særlig referanseverdier for de forskjellige substansene, og hvordan analyseresultater skal tolkes opp mot disse referanseverdiene.
Det er opprettet en redaktørgruppe på 14 personer som skal holde informasjonen om de ulike laboratoriene oppdatert, og som på sikt skal fylle nettstedet med generell informasjon om legemidlene og rusmidlene i som står oppført portalen – som halveringstid, molekylvekt, biotilgjengelighet og så videre.
Arbeidet med portalen har kostet rundt en halv million kroner, og er finansiert gjennom midler fra Legeforeningens kvalitetssikringsfond og fra Norsk forening for klinisk farmakologi.